Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Október 05. 13:02, hétfő | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Marseille-ben újranyithatnak az éttermek, Párizsban keddtől szigorítások

Marseille-ben újranyithatnak az éttermek, Párizsban keddtől szigorítások

Jóllehet Párizs és elővárosai a koronavírus-járvány miatti legmagasabb riasztási övezetbe kerültek, az éttermek az eddigieknél szigorúbb óvintézkedések mellett nyitva maradhatnak

- közölte vasárnap este a francia miniszterelnöki hivatal. A bárok viszont, amelyek eddig este 10 óráig nyitva tarthattak, keddtől egyáltalán nem nyithatnak ki.

A fővárosban keddtől két hetes időtartamra lépnek életbe az új előírások, amelyek betartása mellett hétfőn az egy héttel ezelőtt a déli Marseille-ben és Aix-en-Provence-ban bezárt vendéglátóhelyek újranyithatnak.

Az előírások szerint az éttermekben az asztalok között legalább másfél méteres távolságnak kell lennie, a vendégeknek meg kell adniuk az elérhetőségüket a későbbi esetleges kontaktkutatásokhoz, s nyolc fősnél nagyobb csoportokat nem fogadhatnak a vendéglátóhelyek.

A kávéházak is szigorú óvintézkedések mellett nyitva tarthatnak, de ezentúl tilos lesz állva a pultnál fogyasztani.

Az egyetemeknek is korlátozniuk kell a befogadóképességüket: a megerősített és a maximális riasztási övezetben, mintegy tucatnyi nagyvárosban található felsőoktatási intézményeknek felére kell csökkenteniük a tantermekben és előadókban egyszerre jelen lévő diákok számát.

A közlemény szerint a kormány az érintett övezetekben ismételten otthoni munkavégzésre ösztönöz mindenkit.

Az illetékes miniszterek hétfőn sajtótájékoztatón ismertetik az intézkedések részleteit, s Anne Hdalgo párizsi főpolgármester is sajtótájékoztatót tart a kedden egyelőre két hétre életbe lépő párizsi szigorítások részleteiről.

A párizsi agglomerációban a három legfontosabb járványügyi mutató már csütörtökön átlépte a maximális riasztási szintet. Százezer lakosra több mint 250 fertőzött jut (vasárnap este 270 volt a szám), s a veszélyeztetett 65 év feletti korosztályban is több mint száz. A kórházak intenzív ágyainak 30-35 százalékán koronavírusos betegek fekszenek. A kórházak számára a kritikus szintet a 30 százalék jelenti.

Országosan szombaton csaknem 17 ezerrel ismét rekordot döntött a napi esetszám, s vasárnap is 12 565 új fertőzöttet regisztráltak. Ezzel 612 190-re nőtt a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma, de szakemberek szerint a tényleges szám ennek tízszerese lehet.

A pozitív tesztek aránya is napról napra nő: vasárnap elérte a 8,2 százalékot.

Kórházba az elmúlt héten 4087 fertőzött került, közülük 849-en vannak súlyos állapotban. Szeptember kezdete óta ez utóbbi szám jelentősen nőtt, miután nyáron hetente alig százzal nőtt a lélegezetőgépre kerülők száma, de messze elmarad a március 31-i rekordtól, amikor is egyetlen nap alatt 767 új beteg került intenzív osztályra. Akkor több mint 7 ezren voltak lélegeztetőgépre kapcsolva, jelenleg 1300-an.

Az elhunytak száma az elmúlt 24 órában 32-vel 32 230-ra emelkedett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.