Városlista
2024. február 27, kedd - Ákos, Bátor

Hírek

2022. Április 22. 12:00, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Márciusban rekordszinten az euróövezeti infláció

Márciusban rekordszinten az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció márciusban új rekordra, 7,4 százalékra gyorsult a februári 5,9 százalékról, de minimálisan elmaradt az április elején előzetes adatként közölt 7,5 százaléktól.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön ugyancsak végleges adatként azt közölte, hogy márciusban a fogyasztói árak 2,4 százalékkal emelkedtek februárhoz képest, amikor 0,9 százalékot mértek. Az előzetes adat 2,5 százalékos havi növekedésről szólt.

Továbbra is az energiaárak emelkedtek a legnagyobb mértékben, 44,4 százalékkal éves bázison a februári 32 százalék után. Ezt követte az élelmiszerek, alkohol és dohányáruk 5 százalékos emelkedése az előző havi 4,2 százalékot követően. A nem energetikai célú ipari termékek ára 3,4 százalékkal nőtt a februári 3,1 százalékkal szemben, a szolgáltatások 2,7 százalékkal drágultak a februári 2,5 százalék után.

A maginfláció, amely nem tartalmazza az energia, az élelmiszerek, az alkohol és a dohánytermékek árát, márciusban 2,9 százalékra gyorsult a februári 2,7 százalékról.

Az inflációs ráta már több mint a háromszorosa az EKB 2 százalékos céljának, és a 2022 elejére az infláció tetőzésébe vetett remény az Ukrajna elleni orosz háború következményei miatt teljesen elszállt.

Az Európai Unióban a márciusi éves infláció 7,8 százalék volt a februári 6,2 százalék után, havi szinten 2,4 százalékos növekedést mértek.

Éves szinten a legkevésbé Máltán nőttek a fogyasztói árak, 4,5 százalékkal, továbbá Franciaországban 5,1 százalékkal és Portugáliában 5,5 százalékkal. A legmagasabb éves inflációt Litvániában mérték 15,6 százalékkal, Észtországban 14,8 százalékkal és Csehországban 11,9 százalékkal.

Az Eurostat kimutatása szerint Magyarországon - szintén az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) alapján - éves szinten 8,6 százalék, havi összevetésben 1 százalék volt márciusban az infláció.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 26. 06:00, hétfő | Külföld

Navalnij - Az ukrán hírszerzés szerint természetes halált halt az orosz ellenzéki politikus

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista és politikus természetes halállal halt meg, az ukrán hírszerzés információi szerint trombózis miatt vesztette életét - közölte Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője.

2024. Február 25. 08:41, vasárnap | Külföld

Román miniszterelnök: Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája

Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája - jelentette ki Marcel Ciolacu román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Kovásznán, pártja megyei szervezetének tisztújító gyűlésén.

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Navalnij - Több mint 65 ezren támogatják a hágai orosz nagykövetségnek helyt adó utca elnevezését Alekszej Navalnijról

A hágai orosz nagykövetségnek otthont adó utcát nevezzék el Alekszej Navalnijról, sarkvidéki börtönében a múlt héten tisztázatlan körülmények közt elhunyt orosz ellenzéki politikusról

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Volodimir Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő