Városlista
2022. augusztus 8, hétfő - László

Hírek

2016. November 12. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti

Már Németországban is madárinfluenza vírust találtak

Már Németországban is madárinfluenza vírust találtak

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki egy pulykatelepen a németországi Schleswig-Holstein tartományban, Lübeck-Travemünde térségében - közölte pénteken a tartomány mezőgazdasági minisztere.

Robert Habeck közleménye szerint a Friedrich Löffler szövetségi állategészségügyi kutatóintézet (FLI) vizsgálatai megerősítették a madárinfluenza gyanúját.

A vírus egy kisebb pulykatelepen jelent meg, 18 állatot pusztított el. A gazdaság teljes állományát leölték, és körülötte 3 kilométer sugarú védőkörzet kialakítását rendelték el.

A schleswig-holsteini telep Németországban az első, ahol a vándormadarak által elindított jelenlegi, kontinenseket átszelő fertőzési hullámban kimutatták a H5N8 típusú vírus jelenlétét. A szomszédos Meckelnburg-Elő-Pomeránia tartományban fertőzésgyanús egy csirketelep, az FLI még nem zárta le a vizsgálatokat. Madárinfluenzában elhullott vadmadarakat e két tartomány mellett Baden-Württembergben és Bajorországban is találtak.

A német baromfitenyésztők szövetsége (ZDG) kezdeményezte, hogy a gazdálkodókat országszerte kötelezzék az állatok zártan tartására. Mindent meg kell tenni a fertőzés terjedése ellen, de a csaknem kizárólag szabadtartású rendszerben működő libatenyésztő telepek esetében nem lehet általános érvényű a kötelezettség. Az ágazat sajátosságai miatt a zártan tartás nagyon nehezen megoldható, ezért minden egyes telep esetében külön kell mérlegelni a kockázatokat - áll a ZDG közleményében.

Az ország számos területén már elrendelték a tenyésztett baromfik zártan tartását, főleg vadmadarak pihenőhelye, folyók, tavak térségében.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a H5N8-as típusú madárinfluenza mintegy két hónapja bukkant fel, a fertőzésveszély 2017 tavaszáig fennáll az Európai Unió területén. Ez a negyedik bizonyított, kontinenseket átszelő fertőzési hullám 2005 óta.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 07. 15:04, vasárnap | Külföld

Ferenc pápa Kijevbe látogathat

Ferenc pápa Kijevbe tervezett látogatásáról volt szó a katolikus egyházfő és a vatikáni ukrán nagykövet találkozóján.

2022. Augusztus 07. 13:03, vasárnap | Külföld

A fertőzöttek száma 584 millió, a halálos áldozatoké 6,417 millió

Világszerte 584 160 718 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 417 750 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai alapján.

2022. Augusztus 07. 11:03, vasárnap | Külföld

Fegyveres lőtt le négy embert egy amerikai kisvárosban

Fegyveres sebesített meg halálosan négy embert egy Ohio állambeli kisvárosban.

2022. Augusztus 07. 06:00, vasárnap | Külföld

Sokkoló buszbaleset történt Horvátországban, 12 halott, legalább 40 sebesült

Lesodródott az autópályáról, majd a falnak ütközött egy busz szombaton hajnalban Horvátországban, a balesetben tizenkét ember meghalt és legalább negyvenen megsérültek