Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Június 20. 14:03, szerda | Belföld
Forrás: mti

Magyarország és Szlovákia rendezheti 2022-ben a férfi kézilabda Eb-t

Magyarország és Szlovákia rendezheti 2022-ben a férfi kézilabda Eb-t

Magyarország és Szlovákia rendezheti 2022-ben a férfi kézilabda Európa-bajnokságot - erről a kontinentális szövetség (EHF) glasgow-i kongresszusán született döntés szerdán.

Az eseményre még a belga, a francia és a spanyol szövetség jelezte szintén közös rendezési szándékát, míg a dán és a svájci szövetség a szavazás előtt visszalépett az ugyancsak együttes pályázatukkal.

A női szakágban már rendeztek Eb-t Magyarországon 2004-ben és 2014-ben is - utóbbit Horvátországgal közösen -, a férfiaknál azonban először kerül majd sor erre.

Kocsis Máté, a magyar szövetség elnöke a szervezet honlapján kiemelte: az ország és a magyar kézilabdasport számára "történelmi siker", hogy Szlovákiával közösen 2022-ben férfi Eb-t rendezhet, ami csúcseseménynek számít a sportágban.

"A döntés egyértelmű elismerése az elmúlt évek munkájának, hiszen többször bebizonyítottuk már, hogy megbízható szervezők vagyunk, és garantált a színvonalas és méltó rendezés" - nyilatkozott.

A magyar küldöttség tagjaként Nagy László, a Telekom Veszprém válogatott játékosa elmondta: egy sportoló életében "óriási dolog", ha hazai pályán léphet pályára világversenyen.

"Sajnos nekem nem adatott meg, ám nagyon drukkoltam, hogy a magyar válogatott a közeljövőben hazai világversenyen léphessen pályára, ezért is volt öröm dolgozni a pályázat során és itt, Glasgowban" - fogalmazott.

"Kemény ellenfelekkel kerültünk szembe, de könnyű dolog volt a magyar-szlovák pályázatot képviselni az elmúlt hónapokban Európa-szerte, mert egyértelműen a miénk volt a legerősebb pályázat" - mondta Fürjes Balázs államtitkár, a nemzetközi sportpályázatok kormánybiztosa. Kiemelte: "a sportág nagyágyúit, Franciaországot és Spanyolországot" sikerült legyőzni a szavazáson, meggyőző fölénnyel.
Hozzátette: a pályázat kulcseleme volt, hogy a szurkolók és a versenyzők érdekét szolgálva a torna a kis távolságok és az alacsony költségek Európa-bajnoksága lesz.

A férfiak 15. kontinensbajnokságán - a sportág történetében második alkalommal - már 24 csapat vesz részt. Az Eb-t 2022 januárjában, a tervek szerint hat városban rendezik meg, Magyarországon Budapest, Debrecen, Szeged és Veszprém, míg Szlovákiában Kassa és Pozsony lesz házigazda, a döntőnek a Papp László Budapest Sportaréna ad otthont.

A magyar együttes még nem jutott be Eb-n a négy közé - a 13 eddigi torna közül 11-en vett részt, csak a 2000-es és a 2002-es viadalra nem jutott ki -, legjobb helyezését 1998-ban érte el, amikor az olaszországi kontinensbajnokság 12 csapata közül a hatodik lett. A válogatott legutóbb - idén januárban - Spanyolország, Dánia és Csehország mögött három vereséggel csoportja utolsó helyén végzett az Eb, így nem jutott a 12 közé. A következő, 2020-as Eb-nek Ausztria, Norvégia és Svédország ad otthont.

Az EHF Twitter-oldalának közlése szerint a 2024-es, olimpiai kvalifikációs férfi Eb-n Németország látja vendégül a kontinens legjobbjait, a szakágban meghatározó nemzet válogatottja már kétszer nyert Eb-aranyérmet (2004, 2016), de világbajnoksággal ellentétben kontinensbajnokságon korábban még nem lehetett házigazda.

A németek a dán és svájci közös pályázatot utasították maguk mögé a szavazáson. A magyarok és a szlovákok szintén közösen jelentkeztek a 2024-es Eb-rendezésre is, de a szavazásra ez már aktualitását veszítette.

A kongresszuson eldőlt, hogy a 2022-es női Eb-t - először a sportág történetében - három országban rendezik, ennek értelmében Macedónia, Montenegró és Szlovénia lesz házigazda.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.