Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Március 19. 15:44, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Lóhúsbotrány - Egy élelmiszerbiztonsági ellenőr férjének cége hamisította Romániában a marhahúst

Lóhúsbotrány - Egy élelmiszerbiztonsági ellenőr férjének cége hamisította Romániában a marhahúst

Megbírságoltak egy prahovai céget Romániában, miután bebizonyosodott, hogy lóhússal helyettesítette termékeiben a marhahúst, a cég ügyvezetőjének felsége a megyei élelmiszerbiztonsági iroda vezetője volt - közölte kedden a Mediafax hírügynökség.

A Prahova megyei cég csaknem két tonnányi miccs-húst - a román konyha rostonsült-specialitásának készítésére használt darált marha- és birkahúskeveréket - adott el egy országos üzletláncnak, amely 36 megyében forgalmazta a terméket. Egyelőre egy bukaresti szupermarketből vett mintáról mutatta ki az országos élelmiszerbiztonsági hatásóság, hogy marhahús helyett lóhúst tartalmazott, ezért 30 ezer lejes (kétmillió forintos) bírságot szabtak ki a Prahova megyei cégre.
Mihai Terecoasa, a Prahova megyei állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság igazgatója rámutatott, hogy a vétkes cég ügyvezetője a megyei élelmiszerbiztonsági iroda volt vezetőjének a férje, és éppen az ilyen vállalkozásokat kellett az illető nő beosztottjainak ellenőrizniük. A vizsgálat elindítása után az irodavezetőt áthelyezték.
A prahovai cég által forgalmazott miccs-húst további három mintájának vizsgálata folyamatban van, de ezeket sem a megyei hatóság laboratóriumában, hanem Bukarestben végzik.
A gyártó kérésére korábban leállították az "Ardealul" marhahúskonzervek értékesítését is Romániában, mert felmerült a gyanú, hogy lóhús került az összetevők közé. Az összetevők kimutatását célzó laborvizsgálatok eredményét csütörtökre várják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.