Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Augusztus 18. 15:47, szombat | Belföld
Forrás: MTI

LMP: a kormány a végsőkig megnehezíti a fogyatékkal élők helyzetét

LMP: a kormány a végsőkig megnehezíti a fogyatékkal élők helyzetét

Több intézkedésével is a végsőkig megnehezíti a fogyatékkal élők helyzetét a kormány az LMP szerint.

A kabinet csak az utazási kedvezmények májusi "megtépázásával" 15 milliárd forintot vett el a rokkantnyugdíjasoktól, ráadásul jövőre megszüntetik a súlyosan mozgáskorlátozottak közlekedési juttatását is, emellett nem hajtották végre a kötelező közlekedési és épület-akadálymentesítést sem - sorolta kifogásait az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében Szabó Tímea, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának LMP-s alelnöke.
Az ellenzéki politikus szerint emellett a mozgáskorlátozottaknak igényelhető lakásátalakítási támogatás átszabásával is csak az OTP Banknak kedvezett a kormány, a pénzintézet pedig sok rászoruló számára "megfizethetetlen költségeket számol fel a támogatás elbírálásáért, ráadásul előre fizetteti meg a díjakat".
A kormány megváltoztatta a gépkocsiszerzési és -átalakítási támogatásokat is: hiába nőtt a támogatási összeg és lettek kedvezőbbek a feltételek, ugyanis a forráskeret radikálisan szűkült, így az 5-6 ezer helyett csak kevesebb mint ezer rászoruló számára érhető el - folytatta Szabó Tímea, hozzátéve, hogy a súlyos fogyatékkal élő embereknek járó fogyatékossági támogatás a 23 ezer forintot sem éri el havonta, így az nem kompenzálja a speciális élethelyzettel járó többletköltségeket.
Az LMP politikusa ezek alapján közölte: pártja mielőbbi lépéseket sürget a fogyatékkal élők támogatási rendszerének megerősítésére. Egyebek mellett azonnal el kell kezdeni az akadálymentesítési felmérést, és be kell fejezni a középületek akadálymentesítését, továbbá növelni kell a fogyatékossági és lakásátalakítási támogatás összegét is - írta a képviselő.

Címkék: Pártok-LMP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket