Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 16. 13:26, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lesz-e megállapodás a héten Görögországban, vagy jön a csőd?

Lesz-e megállapodás a héten Görögországban, vagy jön a csőd?

A görög miniszterelnök bízik abban, hogy megállapodás születhet a görög kormány és magánhitelezői között az államadósság önkéntes, részleges leírásáról.

Papadémosz azt mondta, a megállapodás közel van, de egyeztetni kell arról, hogy miként rakják össze az úgymond egyes elemeket.

Mint ismert pénteken váratlanul megszakadtak a görög kormány magánhitelezőkkel folytatott tárgyalásai, a felek nem tudtak egyezségre jutni a kötvények miatt elszenvedett veszteségek mértékéről, mivel a korábbi megállapodással ellentétben a görög kormány magasabb arányú névértékcsökkentést akart elérni. E hét közepén azonban ismét tárgyalóasztalhoz ülhetnek a felek. Októberben arról állapodtak meg, hogy mindkét oldal elfogadja a kötvények névértékének 50 százalékos csökkentését, mindez a GDP 120 százalékára rúgó államadósság szintjének csökkentését segítené elő. A görög pénzügyminisztérium szerint január 18-án folytatódnak a tárgyalások a magánbefektetőket képviselő IIF-fel. Számos befektető továbbra is tart attól, hogy márciusban Görögország hivatalosan is csődöt jelent. Ami biztos, hogy a befektetők szeretnének már pontot tenni a görög adósságrendezés kérdésére.

Miután múlt héten összeomlottak a görög államadósság átstrukturálásáról szóló tárgyalások a magánpiaci hitelezőkkel, valószínűbbé vált, hogy több mint 60 év után Görögország lesz az első olyan fejlett ország, mely teljes államcsődöt jelent. Közel 60 éve indult el a nagy eladósodási szuperciklus, amelyben a mai fejlett országok államai, cégei, családjai egyaránt eladósodtak.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.