Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. December 20. 18:07, hétfő | Külföld
Forrás: Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Lengyelországban csökkent az üzemanyagok jövedéki adója

Lengyelországban csökkent az üzemanyagok jövedéki adója

Az Európai Unióban megengedett minimális szintre csökkent Lengyelországban hétfőtől átmenetileg az üzemanyagok után kivetett jövedéki adó a múlt héten jóváhagyott, inflációellenes csomag részét képező törvény értelmében.

Januártól áram- és gázárak adói is csökkennek.

Az állami részesedésű PKN Orlen lengyel üzemanyag- és energiaszolgáltató vezérigazgatója, Daniel Obajtek múlt héten bejelentette: az intézkedés nyomán hétfőtől a cég töltőállomásain literenként 30 garassal (23,8 forint) olcsóbbak lesznek az üzemanyagok, a (95-ös) benzin ára például 5,8 zloty (459 forint) körül alakul ezentúl. A lengyelországi benzinárak 6 zloty felett mozogtak az utóbbi időben.

Az alacsonyabb jövedéki adó az üzemanyagoknál hat hónapig lesz érvényben, a januártól május végéig terjedő időszakban a megszabott adóértékek azonban valamivel magasabbak lesznek az év végiekhez képest.

Januártól május végéig ugyanakkor nullára csökkentik az üzemanyagoknál a kiskereskedelmi árrést.

A múlt héten a parlamentben megszavazott jogszabály értelmében január elejétől május végéig nullára csökken az energiaárak jövedéki adója is a háztartások esetében, a többi fogyasztó esetében pedig a minimális megengedett uniós szintre csökkentik ezt.

A lengyel pénzügyminiszter hétfőn közzétett rendelete alapján pedig januártól március végéig 23 százalékról 5 százalékra csökkentik az energia áfáját.

A rendelet a földgáz után fizetendő áfáról is szól, mely 23 százalékról 8 százalékra csökken, ami a varsói kormány szerint havi 50 zloty (3,9 ezer forint) megtakarítást hozhat a háztartásoknak.

A november végén meghirdetett inflációellenes csomag keretében az áremelést enyhítendő, 400-1150 zlotyt (31,5 ezer - 87 ezer forint) érő járadékot is bevezetnek, mely bevételüktől függően jár a családoknak.

Mateusz Morawiecki kormányfő múlt héten kérvényezte az Európai Bizottságnál, hogy 23 százalékról 8 százalékra csökkenhessék Lengyelországban az üzemanyagok áfáját is, valamint nullára nyomhassák le az alapvető élelmiszerfajták áfáját.

A lengyel állami statisztikai hivatal szerint novemberben 7,7 százalékos inflációt jegyeztek az utóbbi hónapok emelkedő inflációs tendenciája elemzők szerint tavaszig folytatódhat. Morawiecki szerint az inflációellenes csomag hatására az infláció 1,5 százalékponttal csökkenhet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.