Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 13. 07:49, péntek | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti

Leminősítette Olaszországot a Moody's

Leminősítette Olaszországot a Moody's

Megvonta Olaszország eddigi elsőrendű "A" kategóriás adósminősítését pénteken a Moody's Investors Service, egyebek mellett az olasz gazdaság és az euróövezeti periféria egészének adósminőségi és finanszírozási kockázataival indokolva a lépést.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, péntek hajnalban Londonban bejelentette, hogy az olasz kormánykötvény-kötelezettségek besorolását az eddigi "A3"-ról két fokozattal - a köztes "Baa1" kihagyásával - "Baa2"-re rontotta, és az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.
A "Baa2" osztályzat is még befektetési ajánlású szint, de már csak két fokozatnyira van a befektetésre nem ajánlott "Ba" sávtól.
A leminősítés indoklásában a Moody's kiemeli, hogy véleménye szerint Olaszországnak ma nagyobb valószínűséggel kell szembesülnie finanszírozási költségei további meredek emelkedésével vagy piaci hozzáférésének elvesztésével, mint öt hónappal ezelőtt, amikor a cég legutóbb minősítési lépéseket tett Olaszországgal szemben.
A Moody's szerint ennek oka a mind törékenyebb piaci bizalom, a Görögországból és Spanyolországból eredő járványveszély, valamint a külföldi befektetői bázis már érezhető eróziója.
A hitelminősítő szerint a spanyol bankrendszer a feltételezettnél nagyobb hitelveszteségeket fog elszenvedni, Spanyolország finanszírozási kihívásai pedig a korábban gondoltnál jelentősebbek.
A Moody's elemzése szerint a szuverén adósságpiaci helyzet normalizálódása hosszú évekbe telhet, a politikai eseménykockázat és a szuverén törlesztésképtelenség előfordulási kockázata pedig a válság elhúzódásával egyre növekszik.
Mindemellett a görögországi fejlemények is kedvezőtlen fordulatokat vettek 2012 eleje óta, és az elmúlt hónapokban érdemben nőtt annak a kockázata, hogy Görögország távozik az euróövezetből.
Ebben a környezetben Olaszország magas adósságszintje, a 2012-2013-as időszak jelentős - évi 415 milliárd eurós, az olasz hazai össztermék (GDP) 25 százalékának megfelelő - finanszírozási igénye, valamint a külföldi befektetői bázis zsugorodása növekvő likviditási kockázatokat teremt - áll a Moody's pénteki elemzésében.
A Moody's a leminősítés fő tényezői közé sorolta azt a várakozását is, hogy az olasz GDP-érték az idén 2 százalékkal csökken, és ez rontja a költségvetési célok elérésének kilátásait.
A hitelminősítő szerint mindemellett - tekintettel az olasz gazdaság méretére és az olasz kormány adósságterhére - megvannak a korlátai annak, hogy az euróövezeti mentőalapokból (EFSF/ESM) milyen mértékben lehetne támogatást nyújtani Olaszországnak, azzal együtt is, hogy a június végi EU-csúcson előterjesztett elképzelések szerint ezeknek a mechanizmusoknak a forrásait közvetlenül is fel lehetne használni a szuverén finanszírozási piacok stabilizálására.
Ugyanezt a problémát már más nagy londoni házak is felvetették.
Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai a június végi EU-csúcs utáni értékelésükben kiemelték azt a véleményüket, hogy bár az elhatározott változtatások "kissé megkönnyítették" az ESM felhasználását a bankok aládúcolására és kötvényvásárlásra, továbbra is kételyek merülnek fel azonban azzal kapcsolatban, hogy e mentőeszköznek megvan-e a kellő "tűzereje". A Capital Economics számításai szerint ugyanis az ESM 400 milliárd eurós - a már elhatározott spanyol banki segélycsomag levonásával számolt - kapacitása az olasz és a spanyol kötvénypiacon forgó államadósságnak hozzávetőleg a 15 százaléka.
Az utóbbi időszakban ismét sorra minősítik le a nemzetközi hitelminősítők az euróövezeti országokat az adósságválság okozta kockázatok miatt.
Június végén Ciprustól a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot vonta meg a Fitch Ratings, nem sokkal korábban pedig a Moody's agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal a befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélére minősítette le Spanyolországot, a spanyol bankrendszer feltőkésítésének várható államadósság-növelő hatására hivatkozva.
A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA legújabb, idei második negyedéves összesítése szerint a világ tíz legkockázatosabb államadósa közül öt az euróövezet tagja.
A CMA listáján Görögország áll az élen, és a legkockázatosabb tíz államadós között van a valutauniós országok közül Ciprus, Portugália, Írország és Spanyolország is, olyan országokkal együtt, mint Argentína, Pakisztán, Venezuela, Ukrajna és Egyiptom.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése