Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2023. Január 17. 08:56, kedd | Külföld
Forrás: mti

Lassult a német infláció decemberben éves szinten

Lassult a német infláció decemberben éves szinten

Németországban éves szinten lassult az infláció decemberben; havi összevetésben gyorsult a fogyasztói árak csökkenése - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal kedden.

A Destatis adatai szerint decemberben a fogyasztói árak éves szintű emelkedése 8,6 százalékra lassult a novemberi 10 százalék után. Havi összevetésben 0,8 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak decemberben, míg novemberben 0,5 százalékos volt a havi visszaesés.

A német fogyasztói árindex 2021 júliusa óta lényegesen felülmúlja az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos célját.

Az élelmiszerek áremelkedése a novemberi 21,1 százalékról decemberben 20,7 százalékra, az energiáé pedig 38,7 százalékról 24,4 százalékra mérséklődött.

A szolgáltatások árindexe 3,6 százalékról 3,9 százalékra nőtt éves viszonylatban decemberben.

Németországban az éves átlagos fogyasztói áremelkedés 7,9 százalék volt tavaly. A legmagasabb éves infláció októberben volt 10,4 százalékkal, a legalacsonyabb pedig januárban, 4,9 százalékkal.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) havi szinten 1,2 százalékos csökkenést mutatott decemberben, míg novemberben nem változtak az árak az előző hónaphoz képest. Éves összevetésben az emelkedés 9,6 százalékra mérséklődött a novemberi 11,3 százalék után.

Tavaly a HICP átlaga 8,7 százalék volt.

Fotó: Pixabay

Címkék: infláció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 07:54, szerda | Külföld

Az EU tűzoltó helikopterekkel és repülőgépekkel segíti az észak-macedóniai és bulgáriai erdőtüzek oltását

Észak-Macedónia és Bulgária kérésére az Európai Unió tagországi felajánlások által tűzoltó repülőgépekkel és helikopterekkel segíti az erdőtüzek elleni küzdelmet - közölte az Európai Bizottság kedden.

2024. Július 16. 07:48, kedd | Külföld

Megkezdik a medvék kilövését Erdélyben

Rendkívüli ülésen döntött a román képviselőház a medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról.

2024. Július 14. 08:13, vasárnap | Külföld

Donald Trump jól van, kiengedték a kórházból

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.

2024. Július 14. 08:10, vasárnap | Külföld

Breaking: Rálőttek Donald Trumpra - Videó

Támadás szakította félbe Donald Trump Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton - közölte a republikánus elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat.