Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 23. 10:53, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu

Külföldön kész tényként kezelik Erőss Zsolték halálát

Külföldön kész tényként kezelik Erőss Zsolték halálát

A külföldi hegymászóportálok (Planetmountain.com, Snowbrains.com, Desnivel.com) kész tényként közlik Erőss Zsolt és Kiss Péter halálának hírét. Erőss felesége pedig már nem várja haza a férjét, nagyobb gyermeküket is felkészítette erre. A Wikipédia egy szócikkében pedig a nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsok megmászása közben elhunyt hegymászók listáján is olvasható a nevük.

A Wikipédián olvasható lista szerint a Kancsendzönga 2013. május 21-én öt áldozatot követelt. Két nepáli, Vivas serpa, Phurba serpa, egy dél-koreai hegymászó, Park Nam Su, valamint Erőss Zsolt és Kiss Péter neve áll a táblázatban. A halál oka négyük esetében lezuhanás, egyedül Erőss Zsolt neve mellett az „eltűnt a 4. tábor felett” bejegyzés.

Ez adhatna némi reményt. Ha azonban tovább olvasunk, máris láthatjuk, hogy két francia hegymászó és az egyik serpájuk 1995-ben (!) tűnt el. Ráébredünk, tulajdonképpen az eltűnés nem annyira a remény sugara, hanem a halál pontos okának nem ismerete. Az, hogy „4. tábor felett” történt az eset – Kiss Péter neve mellett is szerepel – szintén fontos: a bajra a halálzónában, azaz 8000 méter felett került sor, ereszkedés közben. Az üzenete pedig: a csúcstámadás, és a Kancsendzönga meghódítása annyira kimerítette a hegymászókat, hogy nem tudtak visszatérni az alaptáborba.

Magyarország még reménykedik

A csupasz tények kegyetlenül világítanak a hegymászóportálokon, elvégre számukra „csak” két magyar, egy dél-koreai és két nepáli lelki társuk vesztette életüket közös, nagy szenvedélyükben – amelyet sokszor felajánlottak már a hegyek szellemeinek. Még olvasni is megrendítő: 2013. május 21-én 11 hegymászó támadta meg a Kancsendzönga 8586 méter magas, a világ harmadik legmagasabb csúcsát. Olaszok, spanyolok, dél-koreaiak, magyarok és nepáli segítőik vegyesen. Öten meghaltak. Köztük vezetik Erőss Zsolt és Kiss Péter nevét.

Mi, magyarok, még reménykedünk. Mint annyiszor, most is bízunk a csodában. Hátha tévedett valaki, hátha sikerült túlélni az állítólagos zuhanást, a kemény éjszakai fagyokat és a végsőkig kimerült, erőtlen, éhes, szomjas testben még él a lélek.

Erőss Zsolt felesége már nem várja haza a férjét

Sterczer Hilda, Erőss Zsolt felesége már szerdán este elmondta a tévéhírekben, hogy ő már nem reménykedik, idősebb gyermeküket felkészítette arra, hogy az édesapja meghalt, nem jön már többé haza. Sterczer Hilda maga is hegymászó, Erőss Zsolttal együtt is támadtak és hódítottak meg már csúcsot. Amikor hallotta, hogy milyen hosszú ideig, mintegy 24 óráig tartott a csúcstámadás, tudta, baj van, és felkészült a legrosszabbra. De tudja azt is, hogy ilyen magasságban mekkora terhelésnek teszik ki magukat a hegymászók, és hogy nehéz racionális döntést hozni.

Friss hivatalos információ még nem érkezett

A Kancsendzönga expedíciót szervező Magyarok a világ nyolcezresein program irányítói, az expedíció vezetője, Kollár Lajos – aki az alaptáborból próbálja megkísérelni a lehetetlent –, illetve a sajtószóvivő, Vincze Szabolcs tegnap 11 óra óta még nem adott friss információt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).