Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Március 06. 13:16, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Külföldi lapok az alaptörvény módosításáról és a monetáris politikáról

Külföldi sajtó Magyarországról - Külföldi lapok az alaptörvény módosításáról és a monetáris politikáról

A Financial Times és a Hospodárské Noviny a magyar alaptörvény módosításáról, a The Wall Street Journal a monetáris politikáról közölt cikket szerdán.

A Financial Times szerkesztőségi cikkében azt írta, hogy ha a magyar alaptörvényhez benyújtott módosításokat elfogadják, arra Brüsszelnek gyors és robusztus választ kell adnia. A londoni gazdasági napilap nyomtatott változatában "Orbán és Európa" főcímmel közölt, "Nem szabad eltűrni Magyarország támadását az EU-értékek ellen" alcímet viselő írás szerint Orbán Viktor állítja, hogy az intézkedések nem a kormánytól erednek, azonban minden eddigi reformját egyéni képviselői indítványként terjesztették be, ami lehetővé teszi a gyorsított elfogadást. Ez gyenge álca egy olyan kormány esetében, amely egyre inkább autoriterré válik, és mind nehezebben tűri a fékek és ellensúlyok korlátait - áll az írásban.
Brüsszel tavaly még ódzkodott a "nukleáris fegyvertől", vagyis Magyarország szavazati jogának megvonásától. Ezúttal azonban szélesebb a konszenzus azzal kapcsolatban, hogy nem lehet eltűrni a kormányfő támadásait a demokratikus normák ellen - írja a Financial Times cikke. A lap szerint pénzügyi szankciókat is fontolóra kellene venni, mivel a mély recesszió és a külföldi befektetések apadása miatt "Orbánnak szüksége van a pénzre". Brüsszelnek habozás nélkül kilátásba kellene helyeznie például a strukturális támogatások megvonását arra az esetre, ha a kormányfő nem szólítja fel pártját az EU-tagság feltételeit sértő módosítások ejtésére - írta a brit lap.
http://www.ft.com/cms/s/0/d7af7dbe-859b-11e2-bed4-00144feabdc0.html#axzz2Med7f24Y
A Financial Times egy másik cikkben is foglalkozik az alaptörvény módosításával. A két szerző, Neil Buckley londoni és Kester Eddy budapesti tudósító szerint annak, hogy a kormány most folyamodik ehhez "a provokatív akcióhoz", az egyik oka az lehet, hogy a 2010-es választások óta "meredeken csökkent a Fidesz támogatottsága", és Orbán Viktor rájött, hogy jó politikai visszhangot kelt, ha az ország problémáiért a külföldi bankokat és az EU "beavatkozását" teszi felelőssé.
A lap által idézett EU-bizottsági illetékesek szerint egyelőre nem egyértelmű, hogy mennyire válhatnak súlyossá a legutóbbi budapesti fejlemények, de figyelemmel kísérik azokat.
http://www.ft.com/cms/s/0/66292fde-85bc-11e2-9ee3-00144feabdc0.html#axzz2Med7f24Y
A magyar monetáris politikáról közölt véleménycikket a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai üzleti-politikai napilap európai kiadásának online felülete.
A WSJ szerint "szemöldökráncolást" vált ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök "régi haverját" tette a központi bank élére. Matolcsy Györgyről a lap azt emelte ki, hogy gazdasági miniszterként 2010 óta ő határozta meg a kormány "egyéni sajátosságokat felmutató" hiánycsökkentési irányvonalát.
"Magyarország stagnáló gazdaságára tekintettel ez nem a legjobb pillanat arra, hogy kétség vetüljön a központi bank függetlenségére. Az infláció az utóbbi időben enyhült ugyan, de a háztartások jelentős adósságterhe továbbra is érzékeny az árfolyammozgásokra" - olvasható az amerikai lap véleménycikkében.
A WSJ úgy látja, a piacok a jelek szerint bíznak abban, hogy Matolcsy egyelőre nem vág bele nagyon kockázatos monetáris kísérletekbe. Nagyobb az aggodalom azt illetően, hogy merre indulhat el a központi bank néhány hónap múlva, "amikor beindul Orbán újraválasztási kampánya" - írta a The Wall Street Journal.
http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324178904578342264125622722.html?KEYWORDS=Hungary
Ha a magyar Országgyűlés a héten jóváhagyja az alkotmány új módosítását, az Orbán Viktor vezette Fidesz ellenőrzést szerez az alkotmánybíróság felett is - írja a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap szerdán az Orbán az alkotmánymódosítással félreállítja az alkotmánybíróságot című írásában.
A 45 oldalas alaptörvény 15 oldalas módosítása úgy néz ki, mint "Orbán visszavágása mindazoknak, akik az utóbbi év folyamán azon igyekeztek, hogy a Fidesz hatalma a fékek és ellensúlyok alkotmányos rendszerében valamiképpen mégis csak ki legyen ellensúlyozva" - vélte Martin Ehl, a lap külpolitikai rovatvezetője.
A magyar ügyekkel rendszeresen foglalkozó szerző külföldi és magyarországi ellenzéki és kormánypárti véleményeket idézve részletesen taglalja, milyen negatív következményekkel jár az újabb alkotmánymódosítás, és hogy mindez erősíti a Fidesz hatalmát. "Egy évvel a parlamenti választások előtt Orbán pártjának sikerült közvetlenül vagy közvetetten hatalmába kerítenie az összes kulcsfontosságú magyar állami intézményt" - írja meg Martin Ehl.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése