Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 13. 13:03, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Elemzések a romániai belpolitikai események kapcsán Magyarországról

Külföldi sajtó Magyarországról - Elemzések a romániai belpolitikai események kapcsán Magyarországról

Vezető osztrák és német napilapok a román belpolitikai fejlemények kapcsán írtak pénteken Magyarországról. Hasonló témájú elemzést közölt legfrissebb számában a The Ecomomist című brit hetilap is.

A Die Pressében Oliver Grimm aaról írt, hogy Európa rémálomszerű valóságot él át újra: úgy tűnik, az EU keleti bővítése, amelynek erősítenie kellett volna a demokráciát, jogállamiságot és az állampolgári szemléletet a Varsói Szerződés egykori országaiban, éppen ezt a célt egyre több országban is elvéti. A vezető osztrák konzervatív napilap szerint a keresztény-konzervatív Orbán Viktor "keménykezű hatalmi politikáját" még be lehetett tudni egyedi esetnek, "az előző évek szocialista nepotizmusa" következményének. A legújabb romániai és bulgáriai események alapján azonban aggasztó minta kezd kirajzolódni - írta, Bulgáriából Miroszlava Todorovának, a bírák szövetsége elnökének szerdai elmozdítását felidézve. Ezekben az országokban a pártok szélsőséges módon azonosulnak azzal a felfogással, hogy a politika zéró összegű játék - vélekedett a szerző. Amint hatalomra jutnak, a pártok a lehető legrövidebb időn belül magukhoz ragadnak minden hivatalt, megpróbálják hatalmukat olyan hosszú időre bebetonozni, ameddig csak lehetséges, és az "aki nincs velünk, az az ellenségünk" felfogást képviselik.
http://diepresse.com/home/politik/eu/1264663/Rumaenische-Grenzueberschreitung?_vl_backlink=/home/politik/eu/index.do

Tűrhetetlen egy EU-tagországban, hogy Victor Ponta rendkívüli törvénnyel, népszavazással akarja eltávolítani Traian Basescu államfőt - írta a Der Standard brüsszeli tudósítója, Thomas Mayer. "Ebben a tekintetben hálásak lehetünk Pontának, mert gátlástalan eljárása felébresztette az európai partnereket és most figyelmesen követik az eseményeket" - tette hozzá a vezető osztrák liberális napilap újságírója. Elfogadhatatlannak nevezte, "ahogy az európai pártcsaládok kettős mércével mérnek". Amikor Orbán Viktor magyar miniszterelnök "botrányos törvényeit" keresztülkorbácsolta a parlamenten, az európai szocialisták diktatúráról beszéltek, a Zöldek és a liberálisok kizárási eljárást szorgalmaztak, a konzervatívok "émelyítő módon" ártalmatlan színben tüntették fel az ügyet - fogalmazott. Ponta esetében - vélekedett - éppen a fordítottja zajlik mindennek. Hozzátette: jó, hogy létezik egy olyan nemzetek feletti, és jogszabályban előírtan pártok feletti intézmény, mint az Európai Bizottság. "Remélhetőleg olyan bátor lesz Ponta esetében, mint Orbán - vagy Nicolas Sarkozy roma-politikája - esetében volt" - írta.
http://derstandard.at/1341845217017/Verfassungstreue-und-EU-Von-Orban-zu-Ponta

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap a romániai belpolitikai fejleményekkel kapcsolatban Nem családi ügy címmel közölt pénteken vezércikket, amelyben foglalkozott Magyarországgal. A szerző, Günther Nonnenmacher, a lap öttagú szerkesztőbizottságának tagja hangsúlyozta: az uniós intézmények joggal aggódnak a romániai demokrácia és jogállamiság miatt, és "semmi okuk nincs arra, hogy gyengédebben bánjanak Ponta román kormányfővel, mint magyar szomszédjával, Orbánnal". A magyar miniszterelnök "mégiscsak választás útján korrekt módon létrejött és az alkotmány módosításához elegendő nagyságú többségre támaszkodik, Ponta ellenben dezertőrök segítségével kormányoz" - fejtette ki. Hozzátette: hibának bizonyult, hogy "jelképes politikai okokból" olyan országokat vettek fel az EU-ba, amelyek nem feleltek meg a tagsági követelményeknek. Most pótolni kell az elmaradásokat, és ezt nem gátolhatja meg "a +pártcsaládokon+ belüli szolidaritás". http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/rumaenien-keine-familiensache-11818350.html Victor Ponta román miniszterelnök, aki "harckocsival gázol át az alkotmányon", tanulhatna Orbán Viktor magyar kormányfőtől, aki nem szétzúzta a magyar alkotmányt, hanem újra cserélte - írta pénteken megjelent kiadásában a The Economist. A tekintélyes brit gazdasági-politikai hetilap "Viktor and Victor" című írása szerint Orbán Viktor "mesteri játszmát folytat": nemzeti ünnepeken Magyarország új brüsszeli urai ellen buzdítja a hazafias tömegeket, ugyanakkor békülékeny hangot üt meg, ha erre van szükség. A kormányfő hamar felismerte, hogy az EU nem sokat tehet, azon kívül, hogy felfüggeszti Magyarország szavazati jogát, erre azonban nincs sok késztetés, különösen az euróválság idején.
Orbán enged annyit, amennyivel kiengedheti a nyomást, de gondosan vigyáz hazai bázisára, különösen a jobbszárnyon, ahol a Jobbik továbbra is fenyegetést jelent - áll a The Economist írásában.
http://www.economist.com/node/21558618

A Berliner Zeitung Szabad pálinkakultúra címmel közölte Kata Kottra írását. A szerző írása alcímében kiemelte, hogy a "nemzeti konzervatív kormány" által biztosított pálinkafőzési szabadság "uniós szabályokat sért". Kottra megjegyezte: az Európai Bizottság a jövedékiadó-mentesség miatt azzal fenyeget, hogy az Európai Bírósághoz fordul, pedig "Magyarországnak már így is elég baja van Brüsszellel". Hozzátette: Budapest és a brüsszeli bizottság eddigi vitái "számos magyar számára a saját életviláguktól távolinak tűntek", az "adómentes pálinka esetében viszont másként áll a helyzet".
http://www.berlinerzeitung.de

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése