Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 19. 13:19, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - a cseh és szlovák lapok a gazdaságról, adósságról, párttámogatottságról

Külföldi sajtó Magyarországról - a cseh és szlovák lapok a gazdaságról, adósságról, párttámogatottságról

A Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap keddi számában úgy véli, hogy az energiapolitika is jól mutatja a magyar kormány politikájának a kiszámíthatatlanságát.

A lap úgy látja, nincs jó állapotban a magyar gazdaság. A GDP 2,7 százalékos éves szintű visszaesését a tavalyi utolsó negyedévben "még a pesszimista közgazdászok is sokknak minősítették". Az Orbán-kormány a hosszan tartó recesszióban és a választások előtti évben unortodox gazdaságpolitikája keretében elrendelte a rezsiköltségek csökkentését, hogy mérsékelje a választók terheit. "Ennek a legújabb lépésnek is nacionalista színe van" - írja Martin Ehl, külpolitikai rovat vezetője az "Orbán a cégek rovására olcsóbb energiával vásárol választókat" című elemzésében.
Szerinte a kormány rendkívüli intézkedései - bankadó, telekommunikációs adó és most a rezsicsökkentés - elsősorban a külföldi kézben lévő cégeket sújtják. A kormány megvette az E.On magyarországi részesedését, s Orbán a gázszállításokról az oroszokkal kezdett tárgyalásokat. Hogy ezen a téren végül is milyen lesz a kormánypolitika, az egyelőre nem világos, s ezt valószínűleg a miniszterelnök sem tudja. A váratlan, majd módosított lépésekkel való eddigi tapasztalatok alapján tulajdonképpen meglepő lenne, ha az energiapolitikában világos lenne, mit is akar a kabinet - vélekedett Ehl.
A Sme liberális szlovák lap Az "Orbán választások előtti éve" című kommentárjában azt fejtegeti, hogy a Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között elmaradt megállapodás miatt nem csak megdrágul az állam adósságállományának finanszírozása, de teljesen leállt a külföldi befektetői tőke beáramlása is. "Magyarországnál rosszabbul már csak a csődhöz közelítő Görögország, Ciprus és Spanyolország áll" - állítja a Sme. Leszögezi: a magyar kormányfőnek azonban "ez is jó ár azért, hogy nyerjen a jövő évi választásokon". A lap szerint ehhez szabad kezekre van szüksége, hogy az államból "az utolsó forintot is kisajtolja és azt népszerű intézkedésekre szórja szét." Hozzáteszi: azonban az idén szétszórt pénzt is ki kell majd fizetnie a magyaroknak, ráadásként életük néhány további évét élhetik le a "korrumpált, arrogáns lágy-diktatúrában".
A magyarországi politikai pártok támogatottságával kapcsolatos felmérés eredményeiről számolt be kedden a pozsonyi Pravda. "A főiskolákat a Jobbik tartja a hatalmában" című írásában a független lap "sokkolónak" nevezi a felmérés eredményeit. Megállapítja: amennyiben a parlamenti választásokon csak a felsőoktatási intézmények hallgatói voksolnának, a magyar választásokat a "romaellenes, antiszemita, leplezetlenül fasiszta Jobbik" nyerné, mivel a diákok egyharmada őket választaná.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).