Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. November 28. 10:59, hétfő | Belföld
Forrás: mti

KSH: a harmadik negyedévében 7,7 százalékkal nőttek a beruházások

KSH: a harmadik negyedévében 7,7 százalékkal nőttek a beruházások

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva.

Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése a múlt év azonos időszakához képest.

Az 1,9 százalékos negyedévi növekedésen belül az építési beruházások szezonálisan kiigazított volumene 4,5 százalékkal nőtt, míg a gép- és berendezésberuházásoké 2,0 százalékkal csökkent. Éves összehasonlításban az építési beruházások 10,5, a gép- és berendezésberuházások 3,3 százalékkal emelkedtek. A gépberuházásokon belül az importált gépek volumene bővült, míg a belföldi gyártásúaké csökkent.

Az élénkülést a háztartások, illetve a vállalkozások dinamikus aktivitása eredményezte, miközben a költségvetés fejlesztései csökkentek. A meghatározó súlyú feldolgozóipari, valamint az energiaipari és lakásberuházások növelték, a szállítás, raktározáshoz, továbbá a mezőgazdasághoz kötődő fejlesztések visszafogták a nemzetgazdasági beruházásokat - jegyezte meg a KSH.

A beruházási teljesítmény 56 százalékát megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene számottevően, 10,3 százalékkal gyarapodott, amiben jelentős szerepet játszottak a külföldi érdekeltségű vállalkozások fejlesztései. Ugyanakkor a beruházások 11 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a teljesítmény 10,5 százalékkal esett vissza. Miközben a központi közigazgatási szervek beruházásai jelentősen csökkentek, az önkormányzatok enyhén növelték tárgyieszköz-beszerzéseiket. Az egyéb kategóriába tartozó (50 fő alatti vállalkozások, egyéni vállalkozások, nonprofit vállalatok, valamint a háztartások) beruházások volumene 9,5 százalékkal emelkedett.

A nemzetgazdasági beruházások 30 százalékát képviselő feldolgozóipar fejlesztései a harmadik negyedévben nagymértékben 30,6 százalékkal nőttek, így ez a terület jelentősen, 7,6 százalékponttal segítette a beruházások volumennövekedését. A növekedés elsősorban a villamosberendezések gyártásában a korábban elkezdett nagyszabású projekteknek köszönhető, de a növekedésben szerepet játszott a járműgyártás beruházásainak újbóli élénkülése is. A harmadik meghatározó súlyú alág, az élelmiszeripar fejlesztései is jelentősen meghaladták az egy évvel korábbit.

A második legnagyobb beruházónak számító, a nemzetgazdaság fejlesztéseinek ötödét megvalósító ingatlanügyletek beruházási teljesítménye jelentősen, 16,9 százalékkal bővült, elsősorban a lakásépítések, illetve ingatlanfelújítások nagyarányú növekedésének köszönhetően.

A szállítás, raktározás beruházásaiban 7,2 százalékos ütemben folytatódott az előző negyedévre is jellemző csökkenés, amely mögött elsősorban az állami infrastrukturális fejlesztések mérséklődése állt.

A mezőgazdaság beruházási teljesítménye az elmúlt negyedévek jelentős emelkedése után 5,7 százalékkal csökkent az egyébként magas bázishoz képest.

Az energiaiparban jelentősen, 44,8 százalékkal emelkedett a beruházási teljesítmény, elsődlegesen az állami invesztíciók magasabb ráfordításai miatt.

A nemzetgazdasági beruházások harmadik negyedévi volumennövekedéséhez leginkább a feldolgozóipar járult hozzá. Az ingatlanügyletek 3,2, az energiaipar 1,2 százalékponttal, míg a kereskedelem beruházási teljesítménye 0,2 százalékponttal támogatta, míg a szállítás, raktározás 1,1, a mezőgazdaság teljesítménycsökkenése 0,3 százalékponttal visszafogta a növekedést.

Fotó: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.