Városlista
2024. június 25, kedd - Vilmos

Hírek

2015. Május 07. 09:49, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

KSH: 11,6 százalékkal nőtt az ipari termelés márciusban

KSH: 11,6 százalékkal nőtt az ipari termelés márciusban

Az ipari termelés volumene márciusban 11,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, munkanaphatással megtisztítva 9,0 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön első becslését.

A termelés az előző hónaphoz képest 2,6 százalékkal bővült a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint.
Az első negyedévben az ipari termelés 8,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Mikó Ildikó, a KSH szakértője az adatismertetéskor elmondta, hogy az autóipar, az elektronika és az élelmiszeripar is jól teljesített márciusban.

Az ipari kibocsátás márciusi 11,6 százalékos növekedése jelentős ugrás az első két havi 6,2, illetve 6,0 százalékos ütemhez képest, és a legmagasabb éves összevetésű emelkedés a tavaly júliusi 12,2 százalék óta. A termelés volumene 2013. szeptembere óta, tizenkilencedik hónapja töretlen növekedést mutat éves összevetésben. A márciusi növekedés értékét növeli, hogy a bázishatás nem járult hozzá, mivel a tavaly márciusi 10,7 százalék az addigi legmagasabb adat volt a ciklus kezdete óta.

A bázishatás viszont szerepet játszott a havi növekedésben, miután a februári adat 0,7 százalékos havi csökkenést jelzett, igaz kiugró januári 5,1 százalékos emelkedéssel szemben. A havi adatok a múlt év közepe óta sajátos ingadozást mutatnak, egyszer sem fordult elő, hogy a növekedés vagy a csökkenés ismétlődött volna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 06:00, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: a paksi bővítés teljes és általános mentességet kapott a szankciós intézkedések alól

Sikerült megvédeni a magyar nemzeti érdekeket az Európai Unió újabb orosz szankciós csomagjával szemben is, a paksi bővítés teljes körű és általános mentességet kapott a büntetőintézkedések alól, így a beruházás felgyorsítható

2024. Június 25. 06:00, kedd | Belföld

Giorgia Meloni: támogatjuk Magyarország uniós elnökségi programját

Róma támogatja Budapest uniós elnökségi programjának prioritásait, így a demográfiai csökkenés jelentette kihívást, a versenyképesség növelését, az európai védelem erősítését

2024. Június 24. 12:28, hétfő | Belföld

Átvették megbízólevelüket az EP-képviselők

Átvették megbízólevelüket hétfőn a júniusi európai parlamenti (EP-) választáson mandátumot szerzett képviselők.

2024. Június 24. 12:27, hétfő | Belföld

Katasztrófavédelem: 13 vármegyében és Budapesten lesz szúnyoggyérítés a héten

Tizenhárom vármegyében és Budapesten, összesen 84 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat a héten a szakemberek