Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Május 05. 13:17, vasárnap | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Kormányválság lehet Olaszországban az EP-választások után

Kormányválság lehet Olaszországban az EP-választások után

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga alkotta római kormány felbomlását vetíti előre az európai parlamenti (EP) választásokat követően a szombati olaszországi sajtó,

amely szerint a Liga esetleges május 26-i előretörése a tavaly júniusban nehezen megszületett római kormány végéhez vezethet.

Az Il Messaggero római napilap úgy tudja, hogy Sergio Mattarella olasz államfő már az EP-választások utáni olaszországi belpolitikai válság kezelésére készül.

Az újság szerint a május 26-i európai megmérettetés az utolsó csapást mérheti a jelenlegi M5S-Liga kormányra. Ha a Matteo Salvini vezette Liga 10-15 százalékkal túllépi az M5S-t, elkerülhetetlen kormányválságot idéz elő - írta az Il Messaggero.

A jelenlegi felmérések azt mutatják, hogy a Liga 32 százalék felett áll a tavaly márciusi olaszországi parlamenti választásokon szerzett 17,4 százalékhoz képest. Maga mögé szorította az M5S-t, amely - miután 2013 óta a legnagyobb olasz pártnak számított és 2018-ban 32,6 százalékot mutatott fel - jelenleg 23 százalék alatt teljesít. Sarkában a balközép Demokrata Párttal (PD), amely a tavalyi 18,7-ről majdnem 22 százalékra emelte erejét. A Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) 10 százalék körül teljesíthet a tavaly márciusi 14 százalékhoz képest. A Giorgia Meloni vezette jobboldali Olasz Testvérek (FdI) túllépte az 5 százalékot az egy évvel ezelőtti 4 százalékot javítva.

Az Il Messaggero a kormányválság előszelének tartja az M5S és a Liga közt mindennapossá vált politikai vitákat, valamint Matteo Salvini kijelentését, miszerint megszakadt bizalmi kapcsolata Giuseppe Conte olasz kormányfővel.

A napilap úgy számolja, hogy ha a római kormány az EP-választások után felborul, Sergio Mattarella szakértői kormányt állíthat fel vagy Matteo Salvinit bízhatja meg egy átmeneti - a Liga, a FI és az FdI alkotta - kormány irányításával az esetleges 2020 tavaszi parlamenti választásokig. Ez a következő költségvetési csomag összeállítását biztosítaná.

A már idén őszre előrehozott választások lehetősége sem kizárt, de ehhez az államfőnek a római parlamentet augusztus elejéig fel kell oszlatnia.

Más elemzők szerint ha a Liga jelentősen meghaladja az M5S-t, az mindenekelőtt kormányátalakításhoz vezethet: a mostani római kormányba az M5S nyolc, a Liga hat minisztert delegál. Luigi di Maio, az M5S vezetője azonban leszögezte, hogy a Liga "nagy győzelme" esetén se alakítják át a kormányt. Di Maio hozzátette, hogy szerinte Matteo Salvini nem fogja megbuktatni a jelenlegi római kormányt.

A Corriere della Sera napilap feltételezése szerint a Matteo Salvini és Luigi Di Maio közti egyre élesebb viták saját pártjaik erősítését szolgálják és május 26-i után "helyreáll a béke". Az újság megjegyezte, hogy a tavaly június 2-án alakult M5S-Liga kormányt valójában már csak az akkor kötött kormányszerződés tartja össze. Luigi Di Maio és Matteo Salvini még egymás közösségi oldalairól is kiléptek.

Az olasz sajtó kizárja, hogy a római kormány még az EP-választások előtt megbukjon. Giuseppe Conte viszont kijelentette, hogy ha a Liga a következő napokban nem hívja vissza államtitkárát, a korrupcióval vádolt Armando Sirit, akkor ő mond le miniszterelnöki tisztéről.

A helyzetet komplikálja Silvio Berlusconi meggyengült egészségi állapota, ami az FI erejének további csökkenését idézheti elő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.