Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Június 16. 14:55, szombat | Külföld
Forrás: Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti

Kínában fellőtték a Sencsou-9 űrhajót

Kínában fellőtték a Sencsou-9 űrhajót

Fellőtték szombaton a Sencsou-9 (Sehnzhou-9) űrhajót, fedélzetén három kínai űrhajóssal, köztük egy nővel.

Az űrhajó magyar idő szerint 12 óra 37 perckor (helyi idő szerint este 6 óra 37-kor) az északnyugat-kínai Csiucsüan (Jiuquan) űrközpontból sikeresen elhagyta kilövőállását. Az eseményt élőben közvetítette a kínai központi televízió.

Az űrhajó a Góbi-sivatagban lévő indítóközpontból kiváló időjárási körülmények között indult el a Hosszú Menetelés-2F hordozórakéta segítségével, majd pályára állt, és folytatta útját a 2011 ősze óta a Föld körül keringő Tienkung-1 (Tiangong-1) kísérleti űrállomásmodul felé. Ha az űrhajó teljesíti küldetését, ez lesz Kína első kézi vezérlésű dokkolása az űrben.
Az űrhajó 9 méter hosszú, legnagyobb átmérője 2,8 méter, felszálló tömege 8130 kilogramm. A tervek szerint két napon belül csatlakozik az űrállomáshoz, és az űrhajósok tíz napot töltenek majd a világűrben.
A Sencsou-8 űrhajó tavaly novemberben automatikus üzemmódban kétszer is sikeresen csatlakozott a kísérleti űrállomásmodulhoz. A mostani cél, hogy a dokkolást után két űrhajós átszálljon a Tienkung-1-re, ott különböző tudományos kísérleteket, teszteket végezzen, adatokat gyűjtsön, ellenőrizze a berendezések működőképességét, illetve megfigyelje az űrhajósok egészségi állapotát, szervezetük viselkedését a súlytalanság állapotában.
A Sencsou-9 személyzetének női tagja, Liu Jang 33 éves, a kínai Népi Felszabadító Hadsereg őrnagya, aki csaknem 1700 órát repült a légierőnél. Őt 2010 májusában választották ki űrhajósjelöltnek.
A világon eddig már hét ország összesen több mint ötven űrhajósnőt küldött az űrbe. A Szovjetunió - és a világ - első űrhajósnője Valentyina Tyereskova volt, aki a Vosztok-6-tal repült 1963 júniusában.
A Sencsou-9 parancsnoka a 46 éves Csing Haj-pong (Jing Haipeng), aki 2008-ban a Sencsou-7 űrhajón már helyet kapott. A legénység harmadik tagja a 43 éves Liu Vang (Liu Wang).
Kína 2016-ra szeretné megépíteni önálló űrlaboratóriumát, 2020 körül pedig már működésbe kívánja hozni az űrhajósok fogadására alkalmas, 60 tonnásra tervezett űrállomását.

Címkék: Kína-űrkutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése