Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2023. Március 02. 13:02, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

K&H: hátrányosan érinti, de nem veszélyezteti az energiaárak emelkedése a nagyvállalatokat

K&H: hátrányosan érinti, de nem veszélyezteti az energiaárak emelkedése a nagyvállalatokat

Érzékenyen érinti a nagyvállalatokat az energiaárak emelkedése, de a működésüket nem veszélyezteti - derült ki a K&H nagyvállalati növekedési index tavalyi utolsó negyedéves méréséből.

A 2 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező cégek egyéves várakozásait vizsgáló felmérés szerint a nagyvállalatok csaknem felét, 48 százalékát hátrányosan érinti az energiaárak emelkedése, de csak 4 százalékuknál veszélyezteti a cég működését.

A kutatásból kiderült, hogy minél nagyobb egy cég árbevétele, annál inkább hátráltatják a magasabb árak. A 2-3,9 milliárd forint közötti éves árbevételű vállalatok 39 százalékát, a 4-9,9 milliárd forint közötti árbevételű cégek 68 százalékát, a 10 milliárd forint feletti árbevételű nagyvállalatoknál pedig már 75 százalékukat érintik hátrányosan az energiaárak.

A szektorok közül az ipari, építőipari cégek működését befolyásolja leginkább, míg területileg a kelet-magyarországi cégek számára jelentenek problémát különösen nagy arányban az energiaárak.

Az energiaköltségeket többféle módon igyekeznek csökkenteni a nagyvállalatok. A téli időszakban egyértelműen a fűtés korlátozása az első, ezt az érintett cégek 61 százaléka alkalmazza, de a világításból is visszavesz a cégek jelentős része, 48 százaléka. Minden harmadik vállalat fejlesztéssel próbál lefaragni a rezsiköltségekből, korszerűsítik az energetikai rendszereket, berendezéseket.

A közlemény szerint a korszerűsítés nem csak kényszermegoldás a cégek részéről. A fejlesztést tervező vállalatok 21 százaléka már az energiaárak megugrása előtt döntött erről, míg a cégek 13 százaléka kezdte el a korszerűsítést kifejezetten az energiaárak növekedése miatt. Minél alacsonyabb a cég éves árbevétele, annál valószínűbb, hogy a rezsiköltségek csökkentése vezérli a korszerűsítést.

A környezetvédelmi szempontok miatti korszerűsítés elsősorban az ipari, építőipari és a kelet-magyarországi cégekre jellemző, míg a kimondottan a rezsiköltségek növekedése miatti fejlesztésben nincs markáns különbség sem a szektorok, sem pedig a földrajzi elhelyezkedés tekintetében.

A kutatás 200, nem állami tulajdonú, 2 milliárd forintot meghaladó éves árbevételű cég döntéshozójának megkérdezésével történt tavaly november 14-e és december 5-e között.

Címkék: energiaárak, gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.