Városlista
2021. június 24, csütörtök - Iván

Hírek

2021. Február 11. 17:05, csütörtök | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Kevés hüvelyes zöldséget fogyasztanak a magyarok

Kevés hüvelyes zöldséget fogyasztanak a magyarok

Világszinten és Magyarországon is nagyon kevés hüvelyest fogyasztanak az emberek, a magyaroknak mindössze 43 százaléka sorolja a preferált zöldségek közül az első három helyre ezeket

- közölte a Bonduelle saját felmérése alapján, a hüvelyesek szerdai világnapja alkalmából.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a cég idézi a FAO (az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete) 2019-es adatait, amely szerint világszerte átlagosan naponta 21 gramm hüvelyest fogyaszt a lakosság fejenként, ez a napi fehérjebevitel 6, a napi energiabevitel 3 százalékát teszi ki. Az arány az elmúlt három évtizedben stagnált.

A Bonduelle országos reprezentatív kutatását az NRC készítette 2019. októberében, a kutatást a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének segítségével állították össze. A zöldségfogyasztási és étkezési szokásokra irányuló kérdőívet ezer 18-59 év közötti válaszadó töltötte ki.

A kutatás szerint a megkérdezettek 37 százaléka fogyaszt naponta friss zöldséget. A magyarok kedvenc zöldsége a paradicsom, a burgonya, illetve a paprika, a hüvelyeseket csak a válaszadók 43 százaléka tette az első három helyre, mint preferált zöldséget.

A hüvelyesek alacsony arányú fogyasztása gazdasági, történelmi és társadalmi-kulturális okokra vezethető vissza, a Bonduelle kutatásából azonban kiderül, hogy a jelenségben szerepet játszhat a fagyasztott és konzerv zöldségek mellőzése is. A megkérdezettek 66 százalék ugyanis a friss zöldségeket részesíti előnyben a főzés során a konzerv és fagyasztott termékekkel szemben, ezáltal sok hüvelyest csak időszakosan van lehetőségük felhasználni.

Konzervként 42 százalék, fagyasztva pedig csupán 47 százalék fogyaszt legalább hetente zöldséget, így a válaszadók több mint fele a téli időszakban nélkülöz az étrendjéből sokféle hüvelyest - mutattak rá.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 23. 16:06, szerda | Életmód

A kávézás csökkenti a krónikus májbetegségek kialakulásának kockázatát

A kávé fogyasztása csökkenti a krónikus májbetegségek kialakulásának kockázatát - állapították meg brit kutatók, akik a BMC Public Health orvosi folyóiratban publikálták tanulmányukat.

2021. Június 21. 16:00, hétfő | Életmód

Május végéig 12 500 köbméter szeméttől tisztították meg az erdőket

A Tisztítsuk meg az országot akció keretében, május végéig 12 500 köbméternyi hulladékot gyűjtöttek össze az erdőkben az erdőgazdaságok

2021. Június 18. 17:11, péntek | Életmód

A Föld páratlan mennyiségű hőt nyel el

Páratlan mennyiségű hőt nyel el a Föld, energiaegyen-súlytalansága nagyjából megkétszereződött 2005 és 2019 között

2021. Június 18. 11:11, péntek | Életmód

EMA: az engedélyezett oltóanyagok védelmet nyújtanak a vírus domináns törzseivel szemben

A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy az európai uniós használatra eddig engedélyezett valamennyi koronavírus elleni oltóanyag,