Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Március 18. 15:06, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Két hét múlva minden számlát lát az adóhivatal

Két hét múlva minden számlát lát az adóhivatal

Április 1-től minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is látja az adóhivatal; március 31-én véget ér a zökkenőmentes átállásra biztosított, három hónapos szankciómentes időszak

- tájékoztatta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.

Bevált a szankciómentes időszak, a vállalkozások mintegy 98 százaléka már átállt az új rendszerre, amellyel a lakossági számlák adatai is továbbíthatóak - mondta az államtitkár.

Az adóhivatal adatai szerint március elején 871 ezer vállalkozásból mindössze 20 ezer cég küldte a régi, már csak két hétig üzemelő rendszeren keresztül a számlaadatokat.

Minden segítséget megkap az a 20 ezer cég is, amelyik még nem állt át az új rendszerre - jelentette ki Izer Norbert. A napokban ezért minden érintett levelet kap az adóhivataltól, az elektronikusan megküldött tájékoztatás figyelmeztet a szankciómentes időszak végére is.

Március 31-ig még van idő, mindenki átállhat az újfajta rendszerre, ebben pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyedülálló szolgáltatásai is segítenek - hangsúlyozta az államtitkár.

Mint mondta, az adóhivatal ingyenes számlázó-programjával a gazdálkodók könnyen és automatikusan teljesíthetik az online számlaadat-szolgáltatást. Ingyenes, biztonságos, gyors és népszerű is az adóhivatal saját fejlesztésű számlázó-programja, az úgynevezett Online Számlázó, amelyen keresztül már ötmillió számla érkezett be.

Egy másik adóhivatali újítás is segíti az átállásban a vállalkozásokat, 2020 júniusa óta elérhető a NAV fejlesztése, az Online Számlázó mobilapplikációja, ami ingyenesen letölthető az Apple App Store és a Google Play áruházakban. Az applikáció sikerét jelzi, hogy eddig már több mint 34 ezren letöltötték - jelezte az államtitkár.

Izer Norbert felidézte, hogy a március 31-ig tartó szankciómentes időszak alatt még használható a régi, úgynevezett 2.0-ás verziójú XSD séma, de április 1-től már csak az eggyel fejlettebb 3.0-ás verzió alkalmazható, amely egyszerre biztosítja a gazdaság további fehéredését, az áfabevallási-tervezetek kiajánlását, az adatvédelmet, valamint a papírmentes számlázást.

Az államtitkár megjegyezte, hogy új rendszerre (az XSD 3.0-ra) való átállás adatvédelmi szempontból is fontos, hiszen ez a specifikáció biztosítja a lakossági adatok anonimitását.

A lakossági adatok az értékesítési oldal elemzéséhez nélkülözhetetlenek, de a magánszemély vevő személyes adataira nincs szükség, így azokat az adóhivatal se látja - mondta Izer Norbert.

Címkék: adó, adóhivatal, számla

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.