Városlista
2024. február 24, szombat - Mátyás

Hírek

2016. December 20. 09:02, kedd | PR

Karcsún és fitten az új évben - kiegyensúlyozott táplálkozással

Karcsún és fitten az új évben - kiegyensúlyozott táplálkozással

Ezekre érdemes figyelned, ha az új évi célkitűzéseid között az egészségesebb életmód vagy a testsúly csökkenés szerepel.

Az év vége és az új év kezdete tipikusan az az időszak, amikor legtöbben megfogadják, hogy mostantól egészségesebben táplálkoznak, többet mozognak, esetleg ledobnak egy pár kilót. Rengeteg diéta, fogyókúra kecsegtet gyors, látványos eredménnyel, érdemes azonban minden szélsőséges táplálkozási mintát fenntartásokkal kezelni. Ahhoz, hogy tartósan fitt legyél, és elkerüld a testsúlyingadozást, bizonyos alapszabályok betartása elengedhetetlen. Így hosszútávon kiegyensúlyozott életet tudsz kialakítani, melynek két nagyon fontos eleme a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás.

Rendszeresség és mértékletesség a kiegyensúlyozott táplálkozásban

Bár előfordulhat, hogy egy-egy étkezés kihagyásával vagy bizonyos táplálékcsoportok (például szénhidrátok) megvonásával viszonylag gyorsan látványos fogyást érünk el, ezzel hosszútávon szervezetünknek sem teszünk jót. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az eredmény sem lesz tartós.
„Az egészséges táplálkozás alapja a kiegyensúlyozott étrend kialakítása és a mértékletesség” – hívja fel a figyelmet a Nestlé dietetikusa.

Ha ritkán és keveset eszel, a szervezet érezni fogja, hogy éhezteteted, ezért amikor táplálékhoz jut, mindent el akar raktározni „nehezebb időkre”. Ha viszont rendszeresen, de mértékletesen eszel, érezni fogja, hogy mindig kap üzemanyagot, ezért nem lesz „raktározási kényszer”.

Amire mindenképp érdemes figyelni:
• Egyél naponta ötször, keveset.
• Kisétkezésekre (tízórai, uzsonna) fogyassz egy marék olajos magvat vagy gyümölcsöt.
• A reggelit semmiképp se hagyd ki. Ilyenkor töltekezik fel a szervezeted energiával. Nem kell sokat enni, de helyesen összeállított reggelivel sokat tehetsz a vércukor szinted egyensúlyban tartásáért, valamint a megfelelő emésztésért is. Ha nincs sok időd, elég, ha teljes kiőrlésű gabonapelyhet (pl. Nestlé Oats) nyakon öntesz kevés sovány tejjel vagy natúr joghurttal, és megszórod pár szem gyümölccsel.
• Egyél szénhidrátot, zsiradékokat, fehérjét, gyümölcsöt, zöldséget, de mindent mértékkel.
• Figyeld meg, hogy mi az, amiből túl sokat fogyasztasz, és próbáld meg annak mértékét visszaszorítani. Lehet, hogy ezt magadtól észre sem veszed, ezért ebben nagy segítségedre lehet, ha egy ideig táplálkozási naplót vezetsz. Így már sokkal szembeötlőbb lesz, hogy mi az, amin változtatni kéne.


Zöldségek és gyümölcsök fogyasztása

A zöldségek, gyümölcsök rostban és vitaminban egyaránt gazdagok, ezért fontos alapanyagai a kiegyensúlyozott étrendnek. Nyersen a legmagasabb a vitamintartalmuk. Ha mégis feldolgozod őket, válassz olyan eljárást, amivel a legjobban megőrzöd vitamintartalmukat. Ilyen a párolás vagy a wokban sütés is.
A gyümölcslevek fogyasztásánál is mindenképp érdemes a mértékletességre törekedni, viszonylag magas cukortartalmuk miatt.

Vízzel a karcsú idomokért

A megfelelő vízfogyasztás nélkülözhetetlen a szervezet számára. Így már az egészség megőrzése céljából is fontos, hogy legalább napi 8 pohár vizet megigyál. Sokszor a folyadékhiányos állapotot is éhségérzet jelzi. Tehát ha egy kicsit éhesnek érzed magad, és iszol egy pohár vizet, sokszor el is múlik az éhség. Arról nem is beszélve, hogy ha evés előtt iszol, jobban eltelít, és kevesebb ételt fogsz majd kívánni.

Sporttal a teljes életért

A kiegyensúlyozott étrend csak az egyik pillére az egészséges életmódnak. Ha tényleg teljes életre törekszel, mindenképp iktass be a napirendedbe rendszeres mozgást is. Ennél is tartsd szem előtt a mértékletességet. Ha túl nagy lendülettel veted bele magad a sportos életbe, a lelkesedés hamar elillanhat. Fokozatosan terheld a tested, és légy türelmes, mert a tartós eredmény hosszú, kitartó munka gyümölcse.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 13. 14:59, kedd | PR

K&H: iskolapadba ülhetnek a bankárok

a mesterséges intelligencia forradalmasítja a bankszférát

2024. Február 13. 14:48, kedd | PR

K&H: több mint 90 ezer gyerek mérte össze pénzügyi tudását

minden korábbinál népszerűbb a K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedő

2024. Február 05. 14:57, hétfő | PR

Tarolt a rezsi és az agrár CO2 kalkulátor

A legjobb ökoszisztéma építő & fenntarthatósági cégek közé választották a K&H-t

2024. Február 05. 14:48, hétfő | PR

1000 jó embert keres a 10 millió Fa Alapítvány

1000 embert keresünk, aki fogadalmat tesz, hogy az újév minden hónapjában nem több, mindösszesen 1000 Ft-al rendszeresen hozzájárul a 10 millió Fa Közösség céljához – írja honlapján az alapítvány.