Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Szeptember 16. 07:25, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Kakaspörköltök versenye Pusztamérgesen

Kakaspörköltök versenye Pusztamérgesen

Több száz kakas fejezi be földi pályafutását bográcsban szombaton Pusztamérgesen, ahol a hagyományokhoz híven ismét szüreti fesztivált és kakaspörköltfőző versenyt rendeznek.

Már több mint másfél évtizede szeptemberben rendezik meg a Csongrád megyei faluban a szüreti fesztivált és a kakaspörköltfőző versenyt, ezen a hétvégén az ezerkétszáz lelkes homokháti településen várhatóan 2-2,5 ezer vendég fordul meg – mondta Sólya Zoltánné szervező. A fesztivál a helyi gazdák borversenyével már pénteken elkezdődik, ekkor tartják az ünnepi szentmisét is a helyi római katolikus templomban.

A szombati gasztronómiai seregszemlén csak a településen élő – és a falusi vendégfogadásba bekapcsolódó – helybéliek indulhatnak. A versenyzők a saját udvarukon főzik meg bográcsban a pörköltkülönlegességet, és csodásan megterített asztalokkal várják a vendégeket. Ki-ki ízlésének megfelelően készíti el a kakast, vannak, akik zöldségekkel, mások sörrel vagy borral főzik a pörköltöt, de akad olyan is, aki egy kevéske zsíron, vízen, vöröshagymán, pirospaprikán és són kívül nem tesz mást a bográcsba a szárnyas mellé.

A házigazda ízletes homoki borával, a háziasszony pedig frissen kisült borkorcsolyával kínálja a megérkező embereket. A Faragó Sándor mesterszakács vezette zsűri hintón érkezve betér minden főzőház udvarába, megkóstolja az ételt, és értékeli a vendégfogadás módját, minőségét, a terítést és az ízek harmóniáját. Az idei versenyre eddig harmincan neveztek, egy-egy bográcsban négy-öt kakas fő. Szombaton azonban sok száz szárnyas fejezi be földi pályafutását a díszesen megterített asztalon, hiszen a szüreti fesztivál a falu legnagyobb ünnepe, a településről elszármazottak is ekkor térnek haza, és őket kakaspörkölttel várják rokonaik – magyarázta Sólya Zoltánné.

A vendégek hintón ülve vagy gyalogos sétával bejárhatják a falu virágos utcáit, ellátogathatnak a közeli százhektáros természetvédelmi területre is. Miután jóllaktak a vendégek és a helybéliek, zenés gyerekműsor, kabaré és táncbemutatók, koncertek, este pedig tűzijáték és utcabál szórakoztatja őket. (lm)

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.