Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. December 19. 14:10, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Jövőre tizenkilenc szakma számít hiányszakmának az egészségügyben

Jövőre tizenkilenc szakma számít hiányszakmának az egészségügyben

Tizenkilenc egészségügyi hiányszakmát nevesített az emberi erőforrások minisztere a jövő évre. Az erről szóló tájékoztató a kormány hivatalos honlapján olvasható.

Az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzési rendszerről szóló kormányrendelet alapján jövőre hiányszakmának számít egyebek között a csecsemő- és gyermekgyógyászat, az igazságügyi, az oxyológiai és sürgősségi orvostan, a radiológia, a pszichiátria, a sugárterápia, a tüdőgyógyászat, az infektológia, a patológia, a neurológia és az orvosi laboratóriumi diagnosztika.
Szintén e rendeletben tették közzé a jövő évi központi gyakornoki és a rezidensi keretszámokat is.
Eszerint a négy orvosegyetemi képzőhelyre összesen 179 központi gyakornoki helyet hirdettek. A háziorvostan és oktatói utánpótlás céljára - négy szakmában - meghirdetett központi gyakornoki keretlétszám a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában (DEOEC) 41 fő, a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) 38, a Semmelweis Egyetemen (SE) 61, a Szegedi Egyetem (SZTE) 39 fő.
A rendelet szerint jövőre összesen 988 rezidensi keretszámot hirdettek; a DEOEC-en 242-t, a PTE-n 205, a SE-n 332 és Szegeden 209 helyet.
Költségtérítéses képzésre összesen 1136 helyet hirdettek.
A rendelet értelmében a keretszámok jövő év december 31-ig használhatók fel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket