Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Július 21. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jó helyzetben a magyar kismamák – kiemelkedő a fizetett szülési szabadság mértéke

Jó helyzetben a magyar kismamák – kiemelkedő a fizetett szülési szabadság mértéke

Míg Magyarországon a fizetett szülési szabadság felső határa három év, addig az ukrán kismamák alapesetben mindössze 56 nap szabadságot kapnak szülés után – derül ki az Accace hat közép-kelet-európai országban végzett felméréséből. A magyar anyukák régiós viszonylatban kiemelkedően jó helyzetben vannak, ugyanis egyedül nálunk maradhatnak otthon három évig állami juttatás igénybevétele mellett.

A gyermek három éves koráig igénybe vehető fizetett szülési szabadság lehetőségével egyedülálló helyzetben vannak a magyar kismamák régiós viszonylatban – mutat rá az Accace hat országban: Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában és Ukrajnában végzett felmérése. Habár mind a hat országban a helyi társadalombiztosító finanszírozza a szülési szabadságokhoz fűződő pénzbeli juttatásokat, óriási különbségek vannak az egyes országokban igénybe vehető fizetett szabadnapok mértéke között.

Hazánkban három év az engedélyezett szülési szabadság felső határa, a támogatás pedig három részre bomlik. 168 napig jogosult az anyuka a terhességi-gyermekágyi segélyre (TGYÁS), amely során a korábbi munkabére 70 százalékát kapja az államtól. Ennek letelte után az anya a gyermek két éves koráig szintén a bér 70 százalékát kapja gyermekgondozási díj jogcímén, ám ekkor már életbe lép 460 eurós (130.200 Ft/hó) összeghatár. A gyermek két éves kora után egy évig fix 100 euró marad a támogatás összege. A gyermek egy éves koráig anyasági támogatás mellett munkát vállalni nem szabad, ugyanakkor a szülés után egy évvel a dolgozó választhat a GYED, a GYES és az a melletti munkavégzés között.

A szomszédos országokban azonban jóval rövidebb ideig maradhatnak otthon a kismamák állami támogatást élvezve: „A régióban a legkevesebb fizetett szülési szabadság az ukrán kismamáknak jár, náluk 56 napos fizetett szabadság van meghatározva, illetve maximum 70 nap több gyermek születése és komplikált szülés esetén. Az anya kérvényezheti a szülési szabadság meghosszabbítását a gyermek három éves koráig, ám ekkor az államtól már nem számíthat semmilyen juttatásra” – mondta el a felmérés kapcsán Nemecz István, az Accace ügyvezetője.

Lengyelországban is meglehetősen keveset, mindössze 20 hetet finanszíroz a társadalombiztosítás, e mellé kérvényezhető még további négy hét nem fizetett szabadság. Ennél valamivel magasabb, 28 hét a TB által finanszírozott szabadság mértéke Csehországban, ahol ez kibővíthető három évre, ám a 7 hónap letelte után már nem fizet az állam. Szlovákiában az alap, fizetett szülési szabadság 34 hét, amihez hozzá számítandó még a szülés előtti hat hét is. Ez a szám növekszik egyedülálló szülő vagy több gyermek esetén. Romániában a szülést követően kötelező a minimum 42, maximum 63 nap fizetett szabadság kivétele, amely időszakra a bér 85 százalékra jogosult az anyuka. Az időszak letelte után az egy vagy két évig tartó gyermekgondozási szabadságot kezdik meg a román kismamák, amely alatt a munkaviszonyuk felfüggesztése mellett állami támogatást kapnak. Amennyiben egy évnél hamarabb visszatér az anyuka a munkahelyére, úgy a rendes bér mellett egy további kb. 111 EUR/hó összegű juttatást kap az államtól a gyermek két éves koráig, ezen kívül kérvényezheti a két órával csökkentett munkaidőt anélkül, hogy a fizetése változna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során