Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 24. 14:32, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Újabb segítséget kapnak a devizahitelesek

Újabb segítséget kapnak a devizahitelesek

Újabb segítség a devizahiteleseknek, hogy a munkaadók 7,5 millió forintig adómentes támogatást adhatnak dolgozóiknak a rögzített árfolyamú végtörlesztésre.

Közölte a Fidesz szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, utalva az Országgyűlés erről szóló hétfői döntésére.

Selmeczi Gabriella azt mondta, remélik, hogy ez egy újabb segítséget jelent a végtörlesztéshez, és így még többen tudnak majd élni ezzel a lehetőséggel. Emlékeztetett, a devizahitelesek a végtörlesztéshez adómentesen eladhatják ingatlanjukat, és ehhez hasonlóan például az egyenes ági hozzátartozótól kapott támogatás után sem kell adót fizetni. Azonban mivel igény van a végtörlesztésre – folytatta –, a kormányoldal úgy döntött, újabb segítséget ad az embereknek, így született meg az a rendelkezés, hogy a munkaadók 7,5 millió forint összegig adómentes támogatást adhassanak dolgozóiknak. Kiemelte: támogatásról van szó, nem hitelről.

A pénzt közvetlenül a hitelező bank számlájára kell utalnia a munkáltatónak – közölte, hozzáfűzve, hogy ha valaki már végtörlesztett, akkor is kérheti a munkáltatójától az adómentes támogatást. Ebben az esetben – megegyezés esetén és a szükséges iratok bemutatása után – a munkavállaló megkapná a pénzt a foglalkoztatójától.

A szóvivő szerint a munkaadóknak is érdekük, hogy segítsék munkavállalóikat „a devizaadósság csapdájából való kiszabadulásban”, hiszen „nyilván teljesen másképp dolgozik egy ember, akit nem nyomaszt az, hogyan fogja törleszteni a részleteket”. Selmeczi Gabriella egyúttal arra biztatta az embereket, hogy keressék meg munkáltatójukat, és éljenek az adómentes támogatás lehetőségével.

Hangsúlyozta, hogy a végtörlesztés szabályai egyébként nem változnak, ugyanúgy az év végéig kell bejelenteni az igényt, és 2012. február végéig kell teljesíteni. Kérdésre megjegyezte, jelenleg nincs tervben kezdeményezés a határidők kitolására.

Arra, hogy az adómentesség mind a munkáltatóra, mind pedig a munkavállalóra vonatkozik-e, a Fidesz szóvivője azt válaszolta: ha a 7,5 millió forintot vagy az az alatti összeget megkapja a dolgozó a munkaadójától, akkor azt a támogatást nem terheli adó.

Az MNO szerdán beszámolt róla, hogy a Gazdasági Versenyhivatal kartellezés gyanújával vizsgálatot indított hat bank ellen, mivel azok a hivatal szerint összehangoltan emelték meg a forinthitelek kamatait. Az érintett pénzintézetek között vannak azok a bankok, amelyek külföldi anyabankjai a közelmúltban közös levélben tiltakoztak az Európai Uniónál a végtörlesztés ellen.

A bankok a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvényt sérthették meg – állítja a Gazdasági Versenyhivatal.

„A versenyhivatal tudomására jutott információk szerint ennek valószínű magyarázata lehet a bankok közti megállapodás” – ezt a Hír TV-nek mondta Gondolovics Katalin, a versenyhivatal szóvivője szerdán.

Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség alelnöke kedden a Bankszektor 2011 konferencián egyébként arról tájékoztatott, hogy a bankrendszer öt év alatt több száz milliárd forintos áldozatvállalásra hajlandó a végtörlesztés miatt, ha a kormánynak átadott javaslatról egy csomagban sikerül megállapodni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.