Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 24. 14:45, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Újabb és újabb békákra bukkannak

Újabb és újabb békákra bukkannak

Sokkal több békafaj él Bolíviában, mint azt eddig feltételezték. Német kutatók legutóbbi vizsgálataik során 33 vélhetően új fajra bukkantak.

A Senckenberg Kutatóintézet és a Frankfurti Biodiverzitás- és Klímakutató Intézet munkatársai a bolíviai alföldön végezték vizsgálataikat. „Nem voltunk meglepődve az eredményen” – mondta el Martin Jansen kutató. A trópusokon valószínűleg számos faj várja még, hogy felfedezzék. A szakértők eredményeiket a Zoologica Scripta című szaklapban mutatják be.

A kutatócsoport három hónapot töltött Bolívia Chiquitos tartományában és több mint 3500 hektáros területről gyűjtött békákat. Szövetmintákat vettek felnőtt állatokból és ebihalakból egyaránt. Emellett feljegyezték a hímek hívójelzéseit is.

A frankfurti intézetben aztán elemezték az összegyűjtött anyagok DNS-ét. Világszerte mintegy 6900 békafaj ismert, ebből 300 Bolíviában honos.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.