Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Augusztus 26. 11:43, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Izraelben az Egyesült Államok Szíria elleni hadba lépését jósolja a sajtó

Izraelben az Egyesült Államok Szíria elleni hadba lépését jósolja a sajtó

Az izraeli média hétfőn a Szíria elleni háború esélyeit latolgatja és azt, hogy miként érintheti ez a zsidó államot. A Maariv című lap vezércikke szerint Barack Obama amerikai elnök hajlik egy Damaszkusz elleni közeli csapás engedélyezésére, miután Washingtonban szinte biztosra veszik, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatai vegyi fegyvert használtak.

Ugyanakkor Jeruzsálemben attól tartanak, hogy nem lesz hatékony a katonai lépés, és Szíria a nemzetközi beavatkozás nyomán megtámadja Izraelt - írja az újság.
A Jediót Ahronót című lap internetes hírportálja, a ynet Obama elnök beavatkozási lehetőségeit mérlegeli. Első helyen egy vegyi fegyvert bevető egységek elleni légicsapást jelöl meg, de ennek hátránya a pontos hírszerzéshez szükséges idő. Lehetséges a szíriai légierő és a ballisztikus fegyverek elleni légicsapás, de ekkor számolni kell a belesüllyedéssel a "szíriai mocsárba" - írja a lap. Ha repüléstilalmi övezetté nyilvánítanák Szíriát, azzal nem semlegesítenék az ellenséges tüzérséget. Ha viszont Obama a vegyi fegyverek raktárainak elfoglalását választaná, ahhoz szárazföldi csapatokat kellene bevetnie, amit az amerikaiak nem támogatnak.
A Háárec című lap hétfői elemzése szerint véget ért a "stabil instabilitás" korszaka a térségben, a vegyi fegyverek szinte bizonyos szíriai bevetése beavatkozásra készteti Washingtont, bármennyire szeretne is kívül maradni ezen a polgárháborús viszályon. Mindez Izraelre is hatással lehet, akármennyire óvakodott is eddig a szíriai elnök Jeruzsálem megtámadásától.
A lap szerint a legvalószínűbb forgatókönyv egy szíriai katonai célpontok elleni amerikai rakétatámadás, talán a légierő fedezetében, és a célpontok között lehetnek parancsnoksági épületek, a légierő és föld–föld rakéták kilövőhelyei. Az amerikai elnök egy egyszeri büntetőakciót próbál majd végrehajtani, amely a jövőre nézve elrettentő hatással lenne, de nem biztos, hogy ez lehetséges: nehéz kiszámítani Aszad elnök válaszát és azt, hogy Obama lépése nem robbant-e ki egy regionális háborút. Washingtonban az elemzés szerint elsősorban attól tartanak, hogy az akció túlnőhet eredeti célján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése