Városlista
2024. február 24, szombat - Mátyás

Hírek

2023. Október 28. 07:56, szombat | Életmód
Forrás: MTI

Ismét helikopterről lövik ki a vadlovakat Ausztráliában

Ismét helikopterről lövik ki a vadlovakat Ausztráliában

Jóváhagyták a helyi hatóságok a vadlovak helikopteres kilövését az egyik legnagyobb ausztráliai nemzeti parkban. Az állatvilág megóvását célzó döntés - amelyet szükséges intézkedésként ítéltek meg -, nagy vitát váltott ki.

Az Ausztráliában csak brumby néven emlegetett vadló mintegy 19 ezer egyede él a Kosciuszko nemzeti parkban, az ország déli részén. Új-Dél-Wales állam hatóságai 2027-ig háromezerre akarják csökkenteni a számukat.

A parkőrök már most tűzfegyverrel vagy csapdával csökkentik a számukat, illetve szállítják át őket más területekre. Penny Sharp, Új-Dél-Wales környezetvédelmi minisztere szerint azonban ezek az intézkedések elégtelenek.

"Az őshonos fajokat kihalás fenyegeti, és az egész ökoszisztéma veszélyben van a vadlovak túl nagy száma miatt. Cselekednünk kell" - vélte a miniszter.

A hatóságok azért tartják ártalmasnak a vadlovakat, mert növelik a talajeróziót, lelegelik vagy letapossák a növényzetet, lerombolják az üregeket, konkurenciát jelentenek a többi állatnak az élelemért és a menedékért folyó küzdelemben, és az ivóhelyeket is beszennyezik.

A helikopteres kilövést 2000-ben már alkalmazták egy rövid ideig. Akkor több mint hatszáz vadlovat öltek meg három nap alatt.

A kilövés ellenzői azzal érvelnek, hogy a vadlovak hozzátartoznak az ausztrál nemzeti öntudathoz. A brumbykat az ausztrál vidék romantikus dicsőítéséről ismert neves ausztrál költő, Banjo Paterson (1864-1947) is megénekelte.

Ausztráliában a vadlovak száma a 400 ezret is elérheti az Invazív Fajok Tanácsa nevű ausztrál civil szervezet szerint, amely üdvözölte Új-Dél-Wales döntését pénteken.

A dél-ausztráliai államban a vadlovak száma 15-18 százalékkal növekszik évente, azaz jóval több példánnyal, mint a jelenlegi módszerekkel kiirtott lovak száma - közölte Jack Gough, a szervezet szóvivője.

Fotó: Youtube

Címkék: Ausztrália, vadlovak

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 23. 09:13, péntek | Életmód

Magyar gyártású csúcstechnológiás orvosi mikroszkópot adtak át a kanadai McGill Egyetemen

Magyar gyártású, háromdimenziós képalkotást lehetővé tevő orvosi mikroszkópot adak át csütörtökön a kanadai McGill Egyetemen.

2024. Február 22. 15:34, csütörtök | Életmód

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Egy tudóscsoport megfejtette a bálnák énekének titkát.

2024. Február 21. 13:43, szerda | Életmód

Meghalt Czakó Gábor író

Elhunyt Czakó Gábor, a Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében - közölte a család az MTI-vel.

2024. Február 21. 06:00, szerda | Életmód

Indul a James Blunt-turné, két hét múlva Budapesten lép fel

A franciaországi Rennes-ben kedden elkezdődik James Blunt idei európai turnéja. A világhírű brit dalszerző-előadó március 5-én a budapesti MVM Dome-ban ad koncertet.