Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 14. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Indiai állam venné át Budapest parkolási rendszerét

Indiai állam venné át Budapest parkolási rendszerét

A fenntartható közlekedésről és városfejlesztésről rendezett konferenciát június végén Budapesten a New York-i székhelyű Közlekedés- és Fejlesztéspolitikai Intézet, a Levegő Munkacsoport közreműködésével. A rendezvényen részt vette gy magas rangú küldöttség is, a 80 millió lakosú Tamil Nadu államból. Az Indian Times tudósítása szerint az indiai minisztereknek nagyon tetszettek a budapesti közlekedésszervezési megoldások, és úgy látják, ezek átvételével az állam fővárosa, Chennai (korábbi nevén Madras) parkolási gondjain is lehetne segíteni.

Chennaiban 3,7 millió gépjármű van. A személygépkocsik számának exponenciális növekedésével nem tartott lépést a parkolásszervezés, ezért mára káosz alakult ki az utakon. A Magyarországon járt indiai küldöttség, amelyet V. Senthil Balaji közlekedési és R. Vaithialingam fejlesztési miniszter vezetett, nagy érdeklődéssel hallgatta a magyar szakemberek részletes ismertetését a budapesti parkolási rendszerről.

Hazatérve azt javasolták J. Jayalalithaa miniszterelnöknek, állítson föl parkolásszervezési hatóságot. A hatóságnak – amelyet Chennai város tanácsa, a városi fejlesztési hatóság és a rendőrség alakítana meg – többek között feladata lenne a parkolási díjak megállapítása. A parkolásfelügyeleti rendszer egyes elemeinek működtetését pedig vállalkozóknak adná ki. Budapesti mintára parkolóellenőrök járnák az utcákat, akiknek a mozgását GPS segítségével követnék.

„A parkolás olyan termék, amelynek piaci értéke van. Ha a föld négyzetmétere egy városrészben 20 000 rúpiába kerül, ennek a parkolás árában is meg kell mutatkoznia” – hangsúlyozza Raj Cherubal, a City Connect nevű civil szervezet tagja.

„Örülünk, hogy a magyar szakemberek által kidolgozott rendszer bemutatásával segíteni tudunk egy közel 9 millió lakosú indiai város égető problémájának megoldásában. Reméljük, hogy a pakolásszabályozás a budapesti közlekedésszervezésnek is hatékony eszköze marad” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése