Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Március 25. 14:04, csütörtök | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Húsvétkor sem állnak le az oltással Spanyolországban

Húsvétkor sem állnak le az oltással Spanyolországban

A koronavírus elleni védőoltások beadása a húsvéti ünnepek alatt sem áll le Spanyolországban - jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter szerdán sajtótájékoztatón Madridban.

A szaktárca összesítése szerint eddig 8,5 millió adag vakcina érkezett a dél-európai országba, 6,6 millió ember az első, 2,2 millió már mindkét dózist megkapta.

Egy hét szünet után szerdától ismét elkezdték az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett oltóanyag alkalmazását.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a 17-ből tíz tartományban "világos növekedést" tapasztalnak a fertőzés terjedésében. "Vissza kell fordítanunk ezt a tendenciát" - hangsúlyozta.

Az elmúlt 24 órában csaknem négyezerrel nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma, a regisztrált esetszám egy nap alatt hétezerrel emelkedett. Százezer emberből átlagosan 132-en fertőzöttek az országban.

Carolina Darias kitért arra, hogy a közelgő húsvéti ünnepekre vonatkozóan nem szigorítanak a két hete elfogadott egységes központi szabályokon, de a tartományok saját hatáskörben növelhetik a korlátozások mértékét.

Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter felidézte: húsvétkor nem lehet utazni a tartományok között, az éjszakai kijárási korlátozás nem kezdődhet sehol este 23 óránál később, és nem érhet véget reggel 6 óra előtt. Zárt nyilvános helyeken legfeljebb négyen, szabadtéren legfeljebb hatan gyülekezhetnek.

A korlátozó intézkedések betartásának garantálására fokozzák az ellenőrzéseket, amelyhez országosan több mint 64 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítanak - részletezte a tárcavezető.

Felhívta a figyelmet a felelős magatartásra, az óvintézkedések betartására, és hangsúlyozta: szeretnék elkerülni, hogy a jövőben még szigorúbb intézkedéseket kelljen elrendelni egy újabb járványhullám megakadályozásához.

Spanyolország a hónap végétől feloldja a Nagy-Britanniából érkezőkkel szemben elrendelt beutazási korlátozásokat, amelyek még tavaly decemberben léptek életbe, viszont április közepéig meghosszabbította a Brazília és Dél-Afrika felől érkezőkkel szemben fennálló korlátozásokat. Ennek értelmében a felsorolt területekről továbbra is csak a spanyol és andorrai állampolgárok, valamint az ezekben az országokban érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezők utazhatnak be Spanyolországba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.