Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Április 06. 07:01, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Húsvéti zsiráfborjú az Állatkertben

Húsvéti zsiráfborjú az Állatkertben

Idén már a második zsiráfborjúnak örvendhetnek a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Hat héttel az előző kis zsiráf megszületése után a csapat egy másik nősténye is világra hozott egy életerős utódot.

Az Ingrid nevű anyaállatnak ez az első borja, és ehhez mérten kissé zavarban is van. A gondozók így kénytelenek voltak letakarni azt az ablakot, amin keresztül a közönség betekinthetne a „szülőszobába”, mert máskülönben az anya nem szoptatná rendesen a kicsit. Amint az apróság megerősödik, természetesen a nagyközönség is láthatja majd.

Kedd reggelre újabb zsiráf született a Fővárosi Állat- és Növénykertben, így most két apróság is cseperedik a budapesti zsiráfoknál. Az előző kicsi még február 19-én, vagyis alig több, mint hat hete jött a világra. Természetesen a nőstény zsiráfok nem tudnak hat hét elteltével újabb utódot a világra hozni, hiszen maga a vemhességi idő is 450 napra tehető. A mostani utódot azonban nem a már rutinos anyának számító Santana, hanem egy fiatal nőstény, Ingrid hozta a világra. Az apa ezúttal is a Jonas nevű zsiráfbika, így a most született kicsi a másfél hónapja világra jött állat féltestvére. Az Állatkert történetében egyébként eddig – a kedden született állatot is beleszámolva – összesen 27 zsiráfborjú született, és arra is volt már példa, éspedig 1985-ben és 2002-ben, hogy egy naptári évben két zsiráf is napvilágot lásson.

A Fővárosi Állat- és Növénykert az elmúlt években olyan zsiráfállományt igyekezett kialakítani, amelyben három nőstény és egy hím alkotja a tenyészállományt, ami lehetővé teszi, hogy rendszeresen, minden évben szülessenek zsiráfok. Ennek érdekében a már korábban itt élő, Santana nevű nőstény mellé 2004 őszén egy fiatal hímet szereztek be, majd 2008-ban, a zsiráfok jelenlegi, a korábbinál nagyobb befogadóképességű férőhelyének elkészülte után két fiatal nőstény is érkezett a Prágai Állatkertből. Jonas és Santana frigyéből eddig már két utód is született, a fiatalabb, prágai születésű nőstények azonban csak a közelmúltban érték el az ivarérettséget. Az ötéves Ingrid így most először adott életet egy zsiráfborjúnak -írja sajtóközleményében Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.