Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Május 09. 07:11, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Honnan származnak a lovak? - megoldódott a rejtély

Honnan származnak a lovak? - megoldódott a rejtély

Egy genetikai tanulmány azt mutatja: a lovakat először hatezer évvel ezelőtt háziasították Ukrajna mezőin. A háziállatok ezt követően elterjedtek Európában és Ázsiában, vad kancákkal keveredve.

A tanulmányt a PNAS folyóiratban publikálták.

A cambridge-i egyetem tudósainak kutatásában két versengő elképzelést vizsgáltak meg a lovak háziasításával kapcsolatban. Régészeti bizonyítékok arra mutatnak rá, hogy a lovakat az eurázsiai sztyeppe nyugati részén szelídítették meg. (Ukrajna, Délnyugat-Oroszország és Nyugat-Kazahsztán). A tudósok szerint lovaglásra használták őket és húsukért, tejükért tartották őket. Ugyanakkor ezek a régészeti nyomok - csakúgy mint a lótej maradványok, amiket az ősi időkben a Nyugat-Eurázsiai sztyeppéken találtak - nem szolgálnak elég mitokondriális DNS-ből származó bizonyítékkal. Ezek a tanulmányok azt feltételezik, hogy a háziasítás Európa és Ázsia több területén történt egyszerre.

Az új tanulmány nukleáris DNS mintákat vizsgált meg, melyeket 8 európai és ázsiai országban élő 300 lóból vettek. Ez megmutatta, hogy a lovak háziasítása eredetileg a nyugati sztyeppékről származik és a háziasítás elterjedése számos vadlovat is magába foglalt - számol be a BBC.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.

2024. Május 08. 07:42, szerda | Belföld

Útinform: forgalomkorlátozások lesznek a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt

Forgalomkorlátozásokra kell számítani a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt, amely szerdán 12.50 órakor Karcagról indul, és az első napon Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét érinti

2024. Május 08. 07:41, szerda | Belföld

Hamarosan indul a területvédelmi tartalékosok toborzása!

A területvédelmi tartalékos rendszer keretét teljessé tettük, a következő feladatunk az építkezés, nemsokára nagyszabású toborzásba kezdünk

2024. Május 08. 06:00, szerda | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: akik a NATO-t háborúba akarják vonni, azok világháborút akarnak kirobbantani

Akik a NATO-t háborúba akarják vonni, azok világháborút akarnak kirobbantani - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden Budapesten, a Magyar Atlanti Tanács (MAT) konferenciáján.