Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. November 30. 09:15, szerda | Belföld
Forrás: Ügyészség

Használtautó-hirdetésekből választotta ki áldozatait a katalizátortolvaj

Használtautó-hirdetésekből választotta ki áldozatait a katalizátortolvaj

Rendvédelmi szerv korábban leselejtezett járművével ment ráadásul lopni, hogy kisebb eséllyel állítsák meg az úton.

A vádlott 2021 márciusától kezdődően az ország különböző pontjain – Kaposváron, Budapesten, Vácon és Szekszárdon – tíznél is több használtautó-kereskedésbe tört be, ahol több millió forint kárt okozva vágott ki katalizátorokat a kiállított autókból.

Olyan is előfordult, hogy egy félreeső parkolóhelyen vette ki az értékes alkatrészt a keresett típusnak megfelelő gépkocsiból.

Ezekhez fűrészeket, emelőket, elektromos kulcsokat és különböző vágószerszámokat szerzett be, az akciók előtt többször terepszemlét tartott, illetőleg a helyszínre utazáshoz olyan autót használt, amit korábban az egyik rendvédelmi szerv selejtezett ki. Ettől a férfi azt várta, hogy a lopások elkövetése után kisebb eséllyel vonják közúti ellenőrzés alá.

A vádlott a célpontjait használtautó-hirdetések alapján választotta ki, melynek során csak olyan típusokra keresett rá, amelyekről tudta, hogy a katalizátorok nemesfém tartalma miatt nagy összegért tudja majd leadni azokat.

A férfi összesen 16 sértettet károsított meg, akiknek 112 800 forint és 875 700 forint közötti kárt okozott. A lopott alkatrészeket később egy erre szakosodott cégnél értékesítette.

Édesapját, barátnőjét és egyik ismerősét is megkérte arra, hogy az általa szerzett katalizátorokat saját nevükben adják le azért, hogy a nagyszámú fémleadás ne keltsen feltűnést, illetve mert abban a hiszemben volt, hogy adózási szempontból így jobban jár.

A kaposvári rendőrök 2022 márciusában azonosították és őrizetbe vették a férfit, aki ezután ügyészi indítványra letartóztatásba került.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a férfival szemben végrehajtandó börtönbüntetés, közügyektől eltiltás és járművezetéstől eltiltás kiszabására, illetőleg vagyonelkobzás alkalmazására tett indítványt, míg három társával szemben pénzbüntetés kiszabását és próbára bocsátást indítványozott.

Fotó: Rendőrség - Illusztráció

Címkék: katalizátor, lopás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.