Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 14. 07:02, szombat | Külföld
Forrás: HírTv - Fotó: Reuters

Halottgyalázás: hitelesek a felvételek

Halottgyalázás: hitelesek a felvételek

Hitelesek az afganisztáni halottgyalázásról készült felvételek, az elkövetők közül két amerikai katonát már azonosítottak is.

Az általános megütközést kiváltó videofelvételek szerdán kerültek fel egy fájlmegosztó portálra. A cselekedetet az elsők között ítélte el az amerikai védelmi miniszter, a külügyminiszter és a Fehér Ház szóvivője is. Az afgán elnök embertelen cselekedetnek minősítette a történteket.

Valósak a halottgyalázó katonákról készült felvételek, és a négy elkövető közül kettőt már azonosítottak is. Ők annak az észak-karolinai egységnek tagjai, amely 2011 márciusa és szeptembere között állomásozott a dél-afganisztáni Helmand tartományban. A nagy megdöbbenést kiváltó felvételek megjelenését követően elsők között szólalt meg az amerikai védelmi miniszter, valamint a Fehér Ház szóvivője és a külügyi tárcavezető. Utóbbi „szánalmas cselekedetnek” nevezte a tengerészgyalogosok tettét.

„Mindenekelőtt teljes megdöbbenésemet szeretném kifejezni, bár én nagyon tisztelem és csodálom a tengerészgyalogosokat. Osztom azonban Panetta védelmi miniszter úr álláspontját, és elítélem a videón látható szánalmas cselekedetet” – fogalmazott Hillary Clinton. A külügyminiszter közölte azt is, hogy a védelmi miniszter vizsgálatot indított az ügyben, és mindazoknak felelniük kell, akik részt vettek benne vagy tudtak róla.

A NATO egyelőre kivár. „Természetesen láttuk a honlapra felkerült videót, amelyen amerikai katonák holttesteket gyaláznak meg. Ezek megdöbbentő felvételek, ezért az első reakciónk az, hogy minden felelőst fel kell kutatni. Az Egyesült Államokban vizsgálat indult, és az afganisztáni erők ezt természetesen támogatják” – mondta Carsten Jacobsen dandártábornok.

Az ügy miatt az amerikai védelmi miniszter telefonon fejezte ki sajnálatát az afgán elnöknek. Hamid Karzai embertelen cselekedetnek nevezte a történteket, a tálibok pedig természetesen azt hangoztatják, hogy az amerikaiak már nem először sértik meg az emberi jogokat Afganisztánban. Ugyanakkor az al-Dzsazira pánarab hírtelevízió szerint figyelemre méltó az is, hogy a videó éppen akkor jelent meg az interneten, amikor az amerikaiak megpróbálják tárgyalóasztalhoz ültetni a kabuli kormány vezetőit a tálibok képviselőivel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.