Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 06. 07:44, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Halál követi a hideget

Halál követi a hideget

Tovább szedi áldozatait a szélsőséges időjárás: Lengyelországban már több mint félszázan fagytak meg, míg Szerbiában kilencen estek áldozatul.

Romániában immár nem a hideg idő, hanem a hó és az ónos eső okoz nehézségeket.

Újabb hat halálos áldozatot követelt az ítéletidő Romániában. Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint az elmúlt nyolc napban immár 34 ember halálát okozta kihűlés. Az ítéletidőnek tulajdonítható halálos áldozatok száma azonban ennél nagyobb, szombat óta ugyanis a hó és a Dél-Romániában hullott ónos eső okozza a legnagyobb nehézségeket. Bukarestben vasárnap hajnalban mínusz 3 fokos hőmérsékletben hullott záporeső, ami azonnal ráfagyott az útra és a gépkocsikra. A csúszós utakon több halálos autóbaleset történt. A hóeltakarításnak is van már áldozata Romániában: a fővárosban egy asszonyt a hátrafelé tolató hóeke gázolt halálra.

Riasztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap 18 órától az ország déli-délkeleti megyéiben sárgáról narancssárgára változtatta a figyelmeztetés besorolását. Az erdélyi megyékben továbbra is a havazás, hófúvás miatti sárga figyelmeztetés marad érvényes.

Az országutak és autópályák országos társaságának a honlapján (www.cnadnr.ro) közölt adatok szerint Románia déli-délkeleti megyéiben továbbra is 16 országúton áll a forgalom. A lezárt főútvonalak között erdélyi útszakasz nem szerepel. Fennakadások vannak a vasúti közlekedésben is. A vasúttársaság három szakaszon állította le a vonatok közlekedését, ötven járatot töröltek.

Az ország valamennyi repülőtere tudja fogadni a repülőket, az induló járatok azonban általában késéssel szállnak fel, a szárnyak takarítása a hó- és jégrétegtől ugyanis késlelteti a felszállásukat.

–26 fok Lengyelországban

Vasárnap hajnalban a Lengyelország északkeleti részében fekvő Suwalkiban mínusz 26 Celsius-fokot mértek, míg a „legmelegebb” a délnyugati Legnicában volt, ahol éjszaka mínusz 11 fokra hűlt le a hőmérséklet. Az ország déli részében erősen havazik.

Csendes gyilkos

A statisztikák szerint a fagyos időben ugrásszerűen nőtt a szén-monoxid-mérgezések száma. Február eleje óta 190 személyre csapott le a „csendes gyilkos”, és 8 ember meg is halt a rossz vagy elavult fűtés- és szellőzőrendszerek miatt. A tűzoltó-főparancsnokság honlapján külön tájékoztatóban hívja fel a lakosság figyelmét.

A tűzoltóság a média közvetítésével arra is felkérte a lengyeleket, hogy ne járjanak a befagyott víztárolókon, és különösképpen ne menjenek fel a befagyott folyókra. Pawel Fratczak szóvivő szerint a szolgálat kilenc nap alatt csaknem 300 mentőakcióban vett részt, de 11 személyt nem sikerült megmentenie. Az áldozatok többsége jéghorgász volt.

A szibériai fagyok múlt csütörtöki beálltával a belügyminisztérium fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be Lengyelországban, amelyek célja egyebek közt a hajléktalanok és az idősebb szociális gondozottak felkeresése és támogatása. A tárca a média közvetítésével folyamatosan szolidaritásra szólítja fel a lakosságot.

A külvilágtól elzárva

Körülbelül 70 ezren tartózkodnak a havazás miatt a külvilágtól elzárt településeken Szerbiában. Több mint 550 hókotró és egyéb gép, továbbá 1500 tűzoltó és mentő, 300 egészségügyi alkalmazott és ezernél is több köztisztasági alkalmazott végzi a hó eltakarítását, és próbál eljutni az elzárt településekre. Országosan még mindig több mint ötezer helyi és alsóbbrendű út járhatatlan.

Rendkívüli állapot

Predrag Maric, a szerb belügyminisztérium válságtanácsának vezetője közölte: vasárnap estig döntés születik, hogy bevezetik-e országosan a rendkívüli állapotot Szerbiában. „Ez a vidékről beérkező helyzetjelentésektől függ” – mondta Maric.

Akárcsak pénteken Szerbiában, vasárnap Pristinában is bejelentették, hogy 10-éig szünetel a tanítás a koszovói iskolákban.

Bosznia-Hercegovinában, Mostar közelében vasárnap délelőtt kiszabadult a hó fogságából az az autóbusz, amely még pénteken délelőtt indult el a dél-bánáti Versecről, hogy Mostarba szállítsa a kosárlabdaklub tagjait. A bosnyák tengerparton fekvő Neumban szombat óta szünetel az áramszolgáltatás, mert az ítéletidőben két távvezeték ledőlt.

Hó fedi Montenegrót

Montenegró északi területei a hótorlaszok miatt gyakorlatilag el vannak vágva az ország többi részétől. A terület csak vonattal közelíthető meg. Egyes helyeken a hó vastagsága eléri a két métert. Az országban rekordokat dönt az áramfogyasztás, a lakosságot takarékoskodásra szólították fel.

A lehullott nagy mennyiségű hó miatt járhatatlanok az utak Horvátország számos körzetében is, így Likában, Gorski Kotárban és Szlavónia egyes vidékein. Az Észak-Adria térségében, de főleg az Isztriai-félszigeten viharos erejű szél tombol. Rijeka térségében a széllökések tetőket téptek le, a kikötőben egy hajó elszabadult, mert elszakadt a horgonylánca. A rendkívül alacsony hőmérséklet miatt sok helyen károk keletkeztek a víz- és gázvezetékekben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.