Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. November 18. 08:00, szerda | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Háborús bűnökkel gyanúsított egykori rendőrt fogtak el Boszniában

Háborús bűnökkel gyanúsított egykori rendőrt fogtak el Boszniában

Háborús bűnök gyanújával fogott el a boszniai rendőrség kedden egy egykori boszniai szerb rendőrt - közölte internetes oldalán a Nezavisne Novine című boszniai napilap.

Az ötvenéves Dusan Culibrköt azzal gyanúsítják, hogy az 1992-1995-ös boszniai háború idején részt vett 51 bosnyák és horvát civil meggyilkolásában. A korábban a hírhedt omarskai fogolytáborban tartott férfiak holttestét tömegsírokban ásták el 1992 júliusában. Az áldozatok maradványait a közép-boszniai Lisac közelében találták meg 2000-ben.

Az omarskai fogolytáborban a becslések szerint mintegy hétezer bosnyák és horvát férfit tartottak, kínoztak és gyilkoltak meg a szerb katonák és rendőrök. Sokuk maradványait csak évekkel később találták meg tömegsírokban, de több ezer holttest azóta sem került elő.

A boszniai háború idején mintegy százezren vesztették életüket, és több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.