Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Augusztus 16. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Így csökkentse a diabétesz kialakulásának kockázatát

Így csökkentse a diabétesz kialakulásának kockázatát

A cukorbetegség világszerte az egyik legnagyobb probléma, amit érdemes lenne komolyabban venni. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség statisztikája szerint 2030-re 552 millió ember fog szenvedni a betegségtől - írja a Fox News.

Amennyiben a jóslat megállja a helyét, ez több mint kétszáz milliós növekedést jelentene a 2-es típusú diabétesz tekintetében két évtized alatt. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint jelenleg világszerte 346 millióan szenvednek a betegségtől.

Az előrejelzett növekedést leginkább az elhízási járványnak tudják be a szakértők, kiváltképp, hogy egyre több fiatalt és gyermeket érint a betegség. A 2-es típusú diabétesz húsz évvel ezelőtt ilyen fiatal korban gyakorlatilag ismeretlen volt.

Ezért a megelőzés lenne a legjobb megoldás, ami bizonyos életmódbeli változtatásokkal nem is olyan nehéz. Ennek alapja a rendszeres testmozgás és a diéta.

Ezzel a néhány tippel megelőzheti a cukorbetegség kialakulását:

- étkezzen egészségesen, egyen sok zöldséget és gyümölcsöt

- legalább heti háromszor mozogjon minimum húsz percet

- BMI (testtömeg-index) értékét tartsa az egészséges 18.5 és 24.5 közötti értéken

- tartózkodjon a dohányzástól

- csak minimális mértékben fogyasszon alkoholt

A szakemberek szerint ennek az öt irányelvnek a betartásával előzhető meg a legsikeresebben a 2-es típusú diabétesz kialakulása. A legfontosabb azonban az, hogy a normál testsúly értéken belül maradjon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.