Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 16. 14:06, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Így csökkenthető a szélütés kockázata

Így csökkenthető a szélütés kockázata

Ritkábban fordul elő szélütés azoknál az embereknél, akik sok magnéziumban gazdag ételt, például leveles zöldségeket, olajos magvakat, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonát esznek.

Állapította meg negyedmillió ember adatainak elemzésével egy nemzetközi kutatócsoport.

Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői ugyanakkor mindenkit óvnak attól, hogy emiatt napi, rendszeres magnéziumpótlásba kezdjen, mert az elemzés kifejezetten az élelmiszerekkel magunkhoz vett magnéziumra vonatkozott.

„Az élelmi magnéziumbevitel fordítottan arányos a szélütés, különösen az ischémiás stroke kockázatával” – emelte ki Susanna Larsson kutatásvezető, a stockholmi Karolinska Intézet professzora. Larsson és munkatársai 45 évre kiterjedően tekintettek át kutatási adatbázisokat, ezekből nyerték mindazt az információt, amelyből következtetéseiket levonták.

Az elmúlt 14 évben publikált hét tanulmányhoz mintegy 250 ezer ember táplálkozási szokásait mérték fel és követték nyomon az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában. Az átlagosan 11 és fél éven át tartó követés alatt a résztvevők körülbelül három százalékát, mintegy 6500 embert ért szélütés.

Minden 100 milligramm, naponta élelmiszerrel elfogyasztott magnézium kilenc százalékkal csökkentette a tanulmány eredménye szerint a szélütés kockázatát. Az elemzésbe bevont amerikaiak átlagosan 242 milligramm magnéziumot vettek magukhoz naponta ételeikkel. A táplálkozási ajánlásokban ezzel szemben a 31 év feletti férfiaknak 420, a nőknek 320 milligramm magnézium elfogyasztását javasolják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.