Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 04. 08:51, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség | infováros

Górcső alatt a TB-rendszer

Górcső alatt a TB-rendszer

A korábbinál megbízhatóbban működik a nyugdíj- és egészségbiztosítás nyilvántartási rendszere, ugyanakkor még több területen vannak megoldásra váró feladatok.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzéséből kiderült: a rendszeres adattisztázások és adategyeztetések hatására 2007-ről 2008-ra megduplázódott az egészségügyi járulékot fizetők száma és jelentősen kevesebben vannak azok, akik érvényes TAJ szám mellett biztosítási jogviszonnyal nem rendelkeznek. Az ÁSZ sajtótájékoztatóján elhangozott ugyanakkor, hogy a nyilvántartási rendszereket támogató informatikai háttér nem elég biztonságos.

2012-ben az államháztartás központi alrendszere valamivel kevesebb, mint 15000 milliárd forintos kiadással számol. Ebből mintegy 1750 milliárd forintot tesz ki az Egészségbiztosítási Alap és mintegy 2750 milliárd forintot a Nyugdíjalap kiadási oldala. Makkai Mária felügyeleti vezető a sajtótájékoztatón kifejtette: „ez azt jelenti, hogy az államháztartás központi kiadásait nézve minden 1000 forintból 300 forint a TB-rendszerben „fordul meg'. Fontos, hogy a nyilvántartási rendszerek működtetésében rejlő hatékonysági faktorok - adatminőségek, indikátorok és közös fejlesztések - is hasznosuljanak. Ehhez járul hozzá az ÁSZ ellenőrzése.' - jelentette ki Makkai Mária.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzése során a 2007 és 2010 közötti időszakot górcső alá véve értékelte a társadalombiztosítási ellátások nyilvántartási rendszereinek kialakítását és működtetését. A kezelő szervezetek (OEP, ONYF, NAV) alapnyilvántartásait, a közöttük megvalósuló adatáramlást. Makkai Mária hozzátette: „értékeltük továbbá a nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség végrehajtásának kontrollrendszerét, az informatikai támogató tevékenységet, valamint azt, hogy a nyilvántartások megbízhatóan támogatták-e a jogosultságoknak megfelelő ellátásokat és a jogosulatlan ellátások kiszűrését.'

Pozitív változások

A jelentés főbb megállapításait ismertetve Makkai Mária elmondta: „az ellenőrzésünk tapasztalatai azt támasztották alá, hogy a nyugdíj- és egészségbiztosítási ellátások megállapítását és folyósítását alapvetően támogatták a nyilvántartási rendszerek, azok betöltötték funkciójukat.' Az ÁSZ felügyeleti vezetője hozzátette: 'számos pozitív változás következett be az ellenőrzött időszakban. A rendszeres adattisztázások, adategyeztetések hatására az adatok megbízhatóbbak lettek, azokat aktualizálták.' Ezek eredményeként az egészségbiztosítási ágazatban harmadára csökkent a TAJ számmal igen, de jogviszonyra vonatkozó adattal nem rendelkezők száma, 2007-ről 2008-ra csaknem megduplázódott az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetők létszáma - derült ki a sajtótájékoztatón.

Problémák az adatáramlásban

A jelentés részleteit ismertetve Dr. Horváth Margit felügyeleti vezető, a konkrét ellenőrzés vezetője elmondta: „az Állami Számvevőszék több területen tapasztalt az eredményes és hatékony működést kedvezőtlenül befolyásoló folyamatokat. Az állami szervezetek közötti jogi szabályozás nem rendezte az adatátadást és -fogadást. Emellett hiányzott az adatátadásokra, az adatminőségekre vonatkozóan a szabályszerű teljesítés feltételeinek meghatározása is.' Ez azt jelenti, hogy nem szabályozták teljes körűen az egyes szervezetek között a feladatok és a felelősség megosztását, az ellenőrzési funkciókat és a nyilvántartások közötti átfedéseket, párhuzamosságokat nem szüntették meg.

Kiderült továbbá, hogy a nyugdíjágazatban az ONYF és a NAV között az ellenőrzött időszakban vitatott maradt az adóhatóság által szolgáltatott adatok (járulékbevallásokból gyűjtött szolgálati idő és jövedelmi adatok) struktúrájának és felhasználhatóságának megfelelősége. A problémák alapvetően a két szerv adatállományának bonyolultságából és az adatbázisaik eltéréseiből adódtak. Dr. Horváth Margit ennek kapcsán kijelentette: „a feltárt adatkezelési problémák kezelése az ellenőrzés lezárásáig nem volt eredményes, ezért 2011-től komoly kockázatot hordoz a foglalkoztatóktól az ONYF részére teljesített adatszolgáltatás felváltása a NAV adatszolgáltatásával.'

Informatikai biztonság

Az ÁSZ jelentése rámutat, hogy a TB-rendszerhez kapcsolódó nyilvántartásokat összetett és bonyolult informatikai rendszerek támogatták, amelyek működtetése önmagában is kockázatot hordoz. Ezt kifejtve Dr. Horváth Margit elmondta: „a nyilvántartásokat kezelő szervezetek korlátozott lehetőségeik keretén belül, a jogszabályi környezet folyamatos változásához alkalmazkodó rendszerek kialakítására törekedtek, ugyanakkor nem keresték annak lehetőségét, hogy azonos célú és funkciójú foglalkoztatói nyilvántartásukat közös, költségkímélő fejlesztésben valósítsák meg.' Ezt azt jelenti, hogy a fejlesztések nem voltak összehangolva.

Dr. Horváth Margit az ÁSZ felügyeleti vezetője hozzátette: „az OEP nem határozta meg a feladatellátás szempontjából kritikus folyamatokat az informatikai terület számára, valamint a rendelkezésre-állási és teljesítmény-elvárásokat. Az Informatikai Biztonsági Szabályzat elavult, nem alakították ki az Üzletmenet Folytonossági Tervet, a Katasztrófatervet, hiányzott a tartalék szerverterem és megoldatlan volt az informatikai biztonság felügyelete.'

Javaslatok

Az Állami Számvevőszék a szabálytalanságok és problémák feltárása mellett minden jelentésében megoldási javaslatokat fogalmaz meg. Ennek kapcsán Dr. Horváth Margit kifejtette: „javaslatainkat az irányító szerveknek, továbbá az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójának fogalmaztuk meg. Az emberi erőforrások miniszterének és a nemzetgazdasági miniszternek tett javaslataink középpontjába az adatátadások, adatminőségek kritériumainak, a nyilvántartási rendszerek mérő és mutatószámainak meghatározását tettük.' Az ÁSZ egyúttal javasolta a párhuzamos foglalkoztatói adatszolgáltatások összehangolását. A számvevőszék fontosnak tartja a biztosítottak nyugdíjjogosultságának védelme érdekében, hogy az ONYF számára rendelkezésre álljon a munkáltatók havonkénti és személyenkénti járulék bevallása.

Dr. Horváth Margit végezetül elmondta: „az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójának javasoltuk, intézkedjen annak érdekében, hogy az OEP-nél a nyilvántartásokat kezelő szakmai területek az informatika részére dolgozzák ki a nyilvántartások kezelésének kritikus folyamatait, a rendelkezésre-állási és teljesítmény-elvárásokat. Továbbá készítsék el a hiányzó Katasztrófa és Üzletmenet-folytonossági terveket, gondoskodjanak a biztonsági felügyeleti rendszer folyamatos működtetéséről, tartalék szerverterem kialakításáról, aktualizálják az Informatikai Biztonsági Szabályzatot' - zárta a sajtótájékoztatót az ÁSZ felügyeleti vezetője.

Részlet Makkai Mária tájékoztatójából

A teljes anyag elérhető: Állami Számvevőszék

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során