Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 24. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Giró-Szász: jön a kilakoltatási moratórium, örök a bankadó

Giró-Szász: jön a kilakoltatási moratórium, örök a bankadó

December elsejétől ismét életbe lép a kilakoltatási moratórium. október 15. és április 15. között pedig tilos kikapcsolni a közműveket fűtési szezon alatt, egyes közfeladatot ellátó állami és önkormányzati intézményeknél -jelentette be pénteken Giró-Szász András. A kormányszóvivő szerint a magyar adótörvények rendezettek, a bankadó pedig örökre marad.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője koordinálja majd a téli időszak társadalmi problémáival, így például a szociális, közegészségügyi, lakhatási és közbiztonsági feladatokkal kapcsolatos kormányzati intézkedéseket. A felkészülést vezénylő altábornagy állandó kapcsolatban lesz minden érintett minisztériummal és hatósággal, így például a mentőszolgálattal, a közterület-felügyelettel és egészségügyi intézményekkel is - közölte Giró-Szász András, aki egyúttal bejelentette az éves kilakoltatási és közmű-moratóriumot is.

A kormányszóvivő egyúttal elmondta, a Belügyminisztérium egymilliárd forint értékben biztosít tűzifát - 15 százalékos önrész mellett - önkormányzatoknak. Az a 237 település azonban, amely az említett önrészt sem tudja kifizetni, ingyenesen kapja meg a tüzelőt.

Giró-Szász arra is kitért, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette a kiskereskedelmi különadó, a telekommunikációs adó és a cafeteria rendszer ügyében indított kötelezettségszegési eljárást. A kormányszóvivő ennek kapcsán idézte a nemzetgazdasági tárca közleményét, mely szerint a kiskereskedelmi és a telekomadóval kapcsolatos Bizottsági megjegyzések már okafogyottá váltak, hiszen az említett adók egyike sem szerepel a 2013-as költségvetésben és adótörvényekben.

A politikus úgy vélekedett, a kormány valamennyi adódöntése összhangban van az uniós jogrenddel, és ez igaz a közműadóra is - a '2012-es volumen tekintetében a bankadó pedig örök'. A jövő évi költségvetési és adótervekkel kapcsolatban kifejtette, azok egyszerűek és áttekinthetőek, nincs velük probléma.

A kormányszóvivő beszélt az utazási kedvezményekről is, miután a napokban olyan hírek jelentek meg, hogy csak néhány kedvezmény marad meg a jövőben. Giró-Szász András azt mondta, hogy ma Magyarországon különböző jogosultságokkal 7 millióan utaznak kedvezményesen. Ilyen Európában nincs.A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint a 65 év felettiek esetében, a 6 év alatti kisgyermekek esetében, a fogyatékkal élők és kísérik esetében, valamint diákok számára a kedvezmények megtartása jogszabályi szinten indokolt. A tárca most azon dolgozik, hogy a tervek hogyan egyeztethetők össze a Széll Kálmán Tervben megfogalmazott elvárásoknak.

A cafeteria rendszerrel kapcsolatban ugyanakkor kijelentette: 'Magyarország tiszteletben tart minden olyan uniós felvetést, amely az európai uniós jogkörnyezetből fakad, de semmi olyat nem, amely a magyar szuverenitást korlátozná'.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: