Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Május 22. 07:00, szombat | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Franciaországban júniusban megkezdődik a 16 és 18 év közöttiek oltása

Franciaországban júniusban megkezdődik a 16 és 18 év közöttiek oltása

Franciaországban júniusban megkezdődik a 16 és 18 év közöttiek koronavírus elleni oltása - jelentette be pénteken Alain Fischer, az oltási programért felelős kormánymegbízott.

"A 16 és 18 év közöttiek beoltása elég gyors lesz, június folyamán megoldható" - mondta a megbízott a BFM hírtévében.

Az Európai Unióban forgalomban lévő oltóanyagok közül egyedül a Pfizer-BioNTech közösen kifejlesztett vakcinája engedélyezett ennek a korosztálynak. A kamaszkorúak közül eddig csak a krónikus betegségben szenvedők kérhették az oltást, ami 10-20 ezer fiatalt érintett.

A 16 és 18 év közötti korosztályhoz mintegy 1,6 millió francia tartozik.

Jean Castex miniszterelnök csütörtök este jelentette be, hogy május 31-től valamennyi nagykorú jelentkezhet a koronavírus elleni oltásra.

Az oltási kampány újabb felgyorsítását a jogosultak körének kiszélesítésével az tette lehetővé a kormányfő szerint, hogy "mostantól nagyon sok dózis érkezik június végéig az országba, ezért a lehető legmagasabb szintű átoltottságot kell elérni". Jean Castex szerint erre megvan a remény, miután az oltóközpontokban nem csökken az érdeklődés.

Franciaország májusban 16 millió, júniusban pedig 32 millió adagot kap az Európai Unióban forgalmazott oltóanyagokból.

Több mint egy hete egyébként már valamennyi, legalább 18 éves lefoglalhatja az interneten a késő esti órákban az előző napról megmaradt adagokat másnapra. Összességében eddig több mint 22 millió francia kapta meg az első adagot, mi ez a teljes lakosság harmadának, a nagykorúak 40 százalékának felel meg, míg 9,4 millióan - a teljes lakosság 14 százaléka, a felnőttek 17 százaléka - kapta meg mindkét adagot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt