Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Július 25. 07:33, péntek | Bulvár
Forrás: Budapest Airport

Forma-1-es forgatag Ferihegyen - FOTÓK

Forma-1-es forgatag Ferihegyen - FOTÓK

Egymásnak adták a kilincset a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kisgépes terminálján a hétvégi Magyar Nagydíjra érkező autóversenyzők és csapataik. A Budapest Airport éppen most fejezte be a terminál teljes felújítását.

Igazi csúcsforgalom volt csütörtökön a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1. Termináljának beton előterén és a kisebb magángépeket fogadó úgynevezett GAT-terminálon (GAT – General Aviation Terminal). A pénteki szabadedzések előtt szinte már valamennyi Forma-1-es versenyző, a csapattársak és a műszakiak is megérkeztek. Míg a versenykocsik és a boksz-utca felszerelése javarészt kamionokon jöttek Mogyoródra, addig maguk a versenyzők és hozzátartozóik, a csapatok vezetői saját sugárhajtású business jeteken érkeznek. Az olasz Ferrari-csapat pedig igazán olaszos grandezzával rögtön egy amúgy majdnem kétszáz személyes Airbus A 321-est bérelt erre az alkalomra.

Forma-1-es forgatag Ferihegyen

A Forma-1-es hétvége a budapesti repülőtér életében a legforgalmasabb szombat-vasárnapnak számít hagyományosan szinte minden évben. Nemcsak a nagy számban érkező külföldi szurkolók miatt, hanem a csapatok és kísérőik, a multimilliomos Forma-1 rajongók és támogatók kis sugárhajtású gépei miatt is. A Budapest Airport szakemberei nem kevesebb, mint öt különféle parkolózónát alakítottak ki a betonon erre az alkalomra kisgépek számára, hogy minden csapat gépe elférhessen, parkolhasson vagy akár azonnal továbbindulhasson. A versenyzők egy része el sem hagyja a repülőteret, hanem a business jetből kiszállva egyenesen az 1. futópálya mellett kialakított egyik helikopteres leszállóhelyre siet, ahonnan már bérelt helikopter viszi őket tovább Mogyoródra. Ferihegyen egyidőben három helikopter fogadására alkalmas ideiglenes leszállóhelyet alakítottak ki a hétvégére.

Forma-1-es forgatag Ferihegyen

Az elmúlt majdnem három évtizedben volt módunk kialakítani a legjobb, leghatékonyabb és a sokszor igencsak eltérő igényeket kielégítő megoldásokat a Forma-1-hez kapcsolódó légiforgalom kezelésére. Ebből szempontból mégis minden év tartogat számunkra is meglepetéseket és váratlan helyzeteket, amiket rugalmasan kell tudnunk kezelni.” – nyilatkozta Huszka Péter, a Budapest Airport légiforgalmi igazgatója, aki azt is elmondta:

Számunkra az igazi csúcsforgalom vasárnap délutánra esik, amikor a futam után szinte azonnal beindul a Mogyoród-Ferihegy helikopteres légihíd és két órán belül mintegy harminc légijármű indul el fedélzetén a versenyzőkkel, a csapatok vezetőivel meg a VIP-szurkolókkal, úgy, hogy közben a repülőtér a szokásos erős nyári utasforgalmat is kezeli.”

Forma-1-es forgatag Ferihegyen

Csütörtök délelőtt érkezett Budapestre Jenson Button, a McLaren-Mercedes versenyzője, aki a hajnal óta kint várakozó rajongóknak gyorsan kiosztott néhány autogramot.

Forma-1-es forgatag Ferihegyen

A Ferrari furcsa finnje, Kimi Raikönnen talpig sötét ruhában, fekete napszemüvegben lépett ki a gépből, egy laza intéssel üdvözölte a rá váró szurkolókat a kisgépes terminál előtt, majd eltűnt egy sötétített üvegű terepjáró mélyén. A versenyzők valamennyien a kisgépes terminálon keresztül érkeztek Budapestre.

Forma-1-es forgatag Ferihegyen

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára