Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Május 13. 18:05, hétfő | Belföld
Forrás: mti - fotó: MTI

Folytatódik szúnyogirtás a héten

Folytatódik szúnyogirtás a héten

A Szigetközben, Komáromnál és a Körösöknél irtják a héten a szúnyoglárvákat 1200 hektáron - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn az MTI-vel.

Mint írták, az esős időjárás miatt nőtt a szúnyoglárvák fejlődésének kedvező élőhelyek száma, és kedvez a rovarok kifejlődésének az is, hogy május 2-án megkezdték a Szigetközben a hullámtéri vízpótlórendszer részleges elárasztását, amely a héten ér véget.

A rovarszakértők mérései azt mutatják, hogy az elárasztott területen rengeteg szúnyoglárva indult fejlődésnek. A Szigetköz nagy része természetvédelmi oltalom alatt áll, ahol tilos irtószereket használni, ezért csak a települések környékén alkalmazzák a lárvákat pusztító biológiai készítményt.

A szakemberek folyamatos vizsgálatokat végeznek a környéken, és ha szükséges, a katasztrófavédelem megkezdi a kifejlett szúnyogok elleni irtószeres permetezést. A kémiai módszer, vagyis az irtószerek permetezése kizárólag a települések belterületein alkalmazható.

A szakemberek eddig összesen 3600 hektárnyi vízfelületre juttatták ki azt a biológiai készítményt, amely a szúnyoglárvákat elpusztítja. Korábban a Balaton, a Duna déli szakasza, a Körösök, a Tisza-tó, a Fertő tó, a Csepel-sziget és Sopron környékén végeztek szúnyogirtásokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során