Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Június 06. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Folytatódhat az ipari termelés bővülése az elemzők szerint

Folytatódhat az ipari termelés bővülése az elemzők szerint

A következő hónapokban is folytatódhat az ipari termelés bővülése az elemzők szerint, továbbra is a járműgyártás a növekedés motorja.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett első becslése szerint áprilisban az ipari termelés volumene 6,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban 0,1 százalékkal mérséklődött.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az autóipari kapacitások felfutása, valamint a közelmúltban jelentősen bővülő feldolgozóipari beruházások miatt továbbra is az ipari termelés dinamikus bővülésére lehet számítani, elsősorban a motorgyártás, a gumigyártás, az autóipari beszállítók és a vegyipar területén.

Az elemző az MTI-hez eljuttatott kommentárjában felhívta a figyelmet: márciusban a Suzuki modellváltása, valamint a Mercedes kapacitásainak további bővítése adhatott új lendületet az ipari termelésnek, aminek hatása leginkább a következő hónapokban jelentkezhet.

A tartósan magas ipari bizalmi indexek, az új megrendelések és a rendelésállomány alakulása továbbra is viszonylag gyors növekedést támasztanak alá. A belső és külső kereslet javulása szintén az ipari termelés élénkülését támogathatja. Az év második felében pedig a tavalyi alacsony bázis miatt gyorsulhat az ipari termelés dinamikája - hangsúlyozta.

Tavaly összesen 7,6 százalékkal bővült az ipar kibocsátása, az idén pedig egyes ágazatokban folytatódhat a kapacitások felfutása, illetve jobb kihasználása Suppan Gergely szerint, aki így az ipari termelés közel 7,5 százalékos növekedésre számít.

Barczel Vivien, az Erste Bank elemzője elmondta: a kiugró, 11,6 százalékos márciusi bővülés után áprilisban az ipari termelés növekedése nagyjából az év eleje óta tapasztalható szinten volt. A szakértő szerint az év további részében is fennmaradhat az ipari kibocsátás 5-6 százalékos növekedése, amelynek a fő húzóereje az autóipar lehet.

Az elemző az év egészére is 5-6 százalék közötti növekedést valószínűsít a jelenlegi adatok alapján.

Címkék: ipar, növekedés, termelés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.