Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Január 05. 06:00, péntek | Életmód
Forrás: MTI

Fokozatosan jelennek meg az üzletekben az új rendszerben visszaváltható italospalackok

Fokozatosan jelennek meg az üzletekben az új rendszerben visszaváltható italospalackok

Országosan több mint 1400 ponton mintegy 1800 visszaváltó automatát telepített a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. január elejére, a boltokban fokozatosan jelennek meg azok a palackok, dobozok, üvegek, amelyeken logó jelöli a visszaválthatóságot - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

A MOHU felhívta a figyelmet: a gyártók 2024. június 30-ig még forgalomba hozhatnak jelölés nélkül palackokat, ezért a fogyasztók csak lassan, fokozatosan találnak majd visszaváltható termékeket a boltok polcain.

Azt a csomagolást lehet majd visszaváltani, amin szerepel a visszaváltási logó, és amiért kifizette a vásárló a visszaváltási díjat. A most használt, nem visszaváltható csomagolásokat továbbra is a szelektív kukába kell dobni.

A MOHU a szerződéssel rendelkező 400 négyzetméternél nagyobb boltokban és az eddig önkéntesen csatlakozó kisebb üzletekben is telepítette és beüzemelte az automatákat. Az automaták telepítése folyamatos 2024-ben is, a MOHU folyamatosan telepíti a gépeket és várja az önkéntesen csatlakozni kívánó visszaváltó pontokat - közölték.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tagjai több mint a felét adják a hazai élelmiszer-kiskereskedelmi forgalomnak; a szervezet információi szerint az üzletláncok boltjaiba még nem érkezett olyan termék, amelynek csomagolása az új rendszerben visszaváltható lenne - tájékoztatta az MTI-t a szövetség főtitkára.

Vámos György kiemelte: fokozatos az átállás, lesz olyan időszak, amikor kétféle termék, visszaváltási díjas és nem visszaváltható csomagolású is lesz az üzletekben.

A belföldön forgalomba hozott visszaváltási díjas termékek kötelező visszaváltási rendszerének lényege, hogy a jelöléssel ellátott üveg, fém és műanyag palackos italtermékek értékesítésekor palackonként, egységesen 50 forint visszaváltási díjat fizet a vásárló, amit visszakap, miután visszaváltotta a palackot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.