Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 12. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Fiatalok, iskolázottak, tehetősek - elvándorolnának

Fiatalok, iskolázottak, tehetősek - elvándorolnának

Nemzetközi felmérés szerint a fiatal, egyedülálló, iskolázott és anyagilag jobb helyzetben álló személyek azok, akik nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy külföldre költözzenek.

Fiatal, egyedülálló elvándorolna...

2008 és 2010 között végezte az adatfelvételt a Gallup 146 országra kiterjedő nemzetközi felméréséhez, amelynek során több mint 400 ezer felnőttet kérdeztek meg elvándorlási hajlandóságukról. A vizsgálat szerint nemzetközi szinten jellemző, hogy azok mutatnak nagyobb migrációs késztetést, akik fiatalok, egyedülállóak, magasabban iskolázottak, anyagi helyzetűk kedvezőbb, továbbá a helyi munkaerő-piacon alulfoglalkoztatottak. A kutatócég szerint világszerte mintegy 630 millió fő költözne külföldre.

Az eredmények szerint a 15-24 éves korcsoport tagjai közül 23 százalék, a 25-44 évesek körében már csak 15 százalék települne külföldre, a legidősebb korcsoportban ez az érték 10 százalék alatti. A közép- és felsőfokú végzettségűek esetében tízből kettő, az alapfokú vagy ennél alacsonyabb iskolai végezettséggel rendelkezők esetében tízből egy fő mutat migrációs hajlandóságot. A családi állapotot tekintve a házasok, elváltak, különélők mintegy 10 százaléka költözne, az egyedülállók viszont 25 százalékos arányban tennék ugyanezt. Anyagi helyzet tekintetében a jövedelemmel arányosan csökken a migrációs hajlandóság. Az alkalmazásban állók 13, az alulfoglalkoztatottak 20 százaléka gondol a kitelepülésre.

A fenti minta két kategóriát és egy országot kivéve minden régióban kimutatható. Észak-Amerika az egyetlen olyan földrajzi terület, ahol a Föld más régióival ellentétben az alacsonyabb iskolai végzettségűek, illetve a rosszabb anyagi helyzetűek mutatnak nagyobb költözési hajlandóságot az iskolázottabbakkal és tehetősebbekkel szemben.

Címkék: felmérés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.