Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. December 27. 08:43, szerda | Életmód
Forrás: MTI

Ferenc pápa: a keresztényeket a mai világban is üldözik és megölik hitükért

Ferenc pápa: a keresztényeket a mai világban is üldözik és megölik hitükért

Ahogyan kétezer évvel ezelőtt, ma is üldözik a keresztényeket, akik életüket áldozzák hitükért - mondta az első vértanú, Szent István ünnepén Ferenc pápa, aki az apostoli palotáknak a Szent Péter térre néző ablakából beszélt ked

Az egyházfő elmondta, hogy az Apostolok Cselekedetei szerint István jó reputációval bíró, irgalmas ember volt, aki a szegényeknek segített, és éppen ezért nem volt képes lemondani hite tanúsításáról. Ez vonta magára ellenségei haragját, akik könyörület nélkül halálra kövezték - idézte fel Ferenc pápa az első században, Jeruzsálemben élt Szent István történetét. A pápa Istvánnal a keresztényeket üldöző Saul alakját állította szembe, aki nem más, mint a későbbi Pál apostol.

Hangsúlyozta, hogy kétezer év elteltével a keresztényekkel szembeni üldözés ma is folytatódik, "nagyon sokan szenvednek és meghalnak Krisztusba vetett hitükért".

Ferenc pápa hozzátette, a keresztényeket diszkrimináció is éri csak azért, mert az evangélium tanítása szerint élnek.

"Nehéz a mindennapokban hűségesnek maradni saját elkötelezettségünkhöz, annak hangos hirdetése nélkül, miközben a világ tréfát űz belőle, és mást prédikál" - jegyezte meg Ferenc pápa. Hozzátette, kívülről talán úgy tűnik, mintha a keresztény testvérek igyekezete kudarcra lenne ítélve, de áldozatuk magja csírázik, ahogyan az Szent István korában is bekövetkezett, és képes lesz megváltoztatni a szíveket, és megmenteni az embereket.

"Tegyük fel magunknak a kérdést: mennyire érdekel bennünket és mennyit imádkozunk azokért, akik a világ különböző részein ma is szenvednek és meghalnak hitükért?" - kérdezte a pápa.

Ferenc pápa közelségét fejezte ki a diszkriminációt elszenvedő keresztény közösségekhez, és arra buzdította őket, tartsanak ki a mindenki iránti szeretet gyakorlásában, békésen harcolva az igazságosságért és a vallási szabadságért.

A vértanú közbenjárását kérte a háborútól kínzott népekért. "A tömegkommunikációs eszközök megmutatják, mit okoz a háború: láttuk Szíriában, látjuk Gázában. Gondoljunk a mártír Ukrajnára. A halál sivatagja. Ezt akarjuk? A népek békét akarnak. Imádkozzunk a békéért. Harcoljunk a békéért" - mondta Ferenc pápa.

Az üldözött keresztények helyzetét követő Open Doors amerikai szervezet keddi jelentése szerint a nigériai Plateau állam területén december 24-én legalább 160 embert gyilkoltak le a többségében keresztény falvakban, további 300 ember pedig megsebesült a fegyveres támadásokban, amelyek mögött muzulmán fegyveres csoportok állnak.

A szervezet idei adatai szerint meghaladja a 360 milliót az üldözött keresztények száma a világon. A legtöbb keresztényt hitük miatt Nigériában ölték meg, több mint ötezer embert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.