Városlista
2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2011. December 09. 14:21, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

EU-csúcs megállapodás: szigorítják az euróövezeti államok költségvetéseik koordinációját

EU-csúcs megállapodás: szigorítják az euróövezeti államok költségvetéseik koordinációját

A legfrissebb hírek szerint megállapodtak az euróövezeti államok a költségvetési koordináció szigorításában és a stabilizációs eszközök megerősítésében.

A közlemény szerint új költségvetési szabály mellett kötelezik el magukat, és a 0,5 százalékos GDP-arányos strukturális hiányt meg nem haladó költségvetéseket tekintik egyensúlynak. Ezen felül, a 3 százalékot meghaladó deficit automatikus szankciókat von maga után, kivéve ha a tagállamok többsége ezzel ellentétesen dönt. A mentőcsomagban részesülő államok költségvetését nagyon szigorúan ellenőrizheti majd a Bizottság és a Tanács. Fontos változás, hogy az EU kimondja, soha többé nem lesz olyan, hogy a magánbefektetőket is bevonják a válságkezelésbe. Az EU csúcson megállapodás született abban is, hogy az IMF kétoldalú alapokon nyújtandó, összesen 200 milliárd eurós kölcsön opcióját kidolgozzák. Egyetértés volt abban is, hogy felgyorsítsák a stabilitási mentőmechanizmus kapacitásának emelését, míg az állandó mechanizmus már jövő nyáron megkezdheti működését. Az euróövezeti államokon kívül a javaslatot Bulgária, Dánia, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Románia is támogatta. Csehország és Svédország parlamenti konzultáció után dönt a részvételről. Magyarország és az Egyesült Királyság nem támogatta a javaslatot. Később egy magyar diplomata azt mondta, hogy Magyarország is az időt kérők között van, nem pedig az ellenkezők között. Orbán Viktor miniszterelnök egyébként ma délelőttre ígért sajtótájékoztatót az ügyben.


OrientPress Hírügynökség

Címkék: EU-csúcs, euróövezet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 21. 08:32, szerda | Külföld

Kijev határozott választ vár az EU-tól a gazdatüntetések miatti ukrán-lengyel határzárra

Tájékoztatták az Európai Bizottságot az ukrán hatóságok az ukrán-lengyel határzárral kapcsolatos helyzetről, és határozott választ várnak -

2024. Február 21. 08:30, szerda | Külföld

Putyin: teljesen orosz ellenőrzés alá került a Dnyeper bal partja Herszonban

Orosz ellenőrzés alá került Krinki település a Dnyeper bal partján, Herszon megyében, ahol az ukrán hadsereg hídfőállás kiépítésével próbálkozott

2024. Február 21. 06:00, szerda | Külföld

Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.

2024. Február 16. 14:30, péntek | Külföld

Meghalt a börtönben Putyin politikai ellenfele, Alekszej Navalnij

Meghalt a börtönben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus - közölte pénteken az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN).