Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Június 20. 10:00, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Erősen szóródnak az árak az Európai Unióban

Erősen szóródnak az árak az Európai Unióban

Közel háromszoros volt tavaly a különbség a legolcsóbb és a legdrágább ország árszínvonala között az Európai Unióban.

Az Eurostat, az unió statisztikai hivatala pénteken közzétett felmérése szerint tavaly a legdrágább ország Dánia volt, ahol az árak 38 százalékkal haladták meg az átlagos uniós árszintet, a legolcsóbb pedig Bulgária, ahol az árszínvonal az uniós átlag 38 százalékán állt.

Az unióban az uniós átlag 70 százalékával Magyarországon voltak a legolcsóbbak a ruházati cikkek, Lengyelországban kerültek a legkevesebbe az élelmiszerek és a szórakoztató elektronikai cikkek, Csehországban kellett a legkevesebbet fizetni a személyszállító járművekért, az alkohol, a dohányáru, az éttermek és a szállodai szobák ára pedig Bulgáriában volt a legalacsonyabb.

Az egyes árucsoportokat tekintve az élelmiszer és az alkoholmentes ital kategóriában rendre Dánia, Ausztria és Finnország volt a legdrágább, Lengyelország, Románia és Bulgária a legolcsóbb.

A ruházati cikkek ára Svédországban, Dániában és Finnországban volt a legmagasabb, Magyarországon, Bulgáriában és Lengyelországban pedig a legalacsonyabb.

A dohány és az alkohol Írországban, Nagy-Britanniában és Finnországban került a legtöbbe, Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Csehországban a legkevesebbe.

A szállodai és éttermi árak Dániában, Svédországban és Finnországban voltak a legmagasabbak, Bulgáriában, Magyarországon és Romániában a legalacsonyabbak.

A tanulmány az Eurostat és az OECD közös vásárlóerő paritási programja (Eurostat-OECD Purchasing Power Parity Program) részeként, 2400 árucikkre és szolgáltatásra kiterjedően készült.

Címkék: ár, európa, unió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése